Obchvat Budějovic získal i druhé stavební povolení, stavba začne na podzim

D3 u Budějovic. Autor Zdopravy.cz/Jan ŠindelářD3 u Budějovic. Autor Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Jedna z největších chystaných dálničních staveb, kterou je obchvat Českých Budějovic, se výrazně přiblížila prvnímu kopnutí do země. Ministerstvo dopravy

Jedna z největších chystaných dálničních staveb, kterou je obchvat Českých Budějovic, se výrazně přiblížila prvnímu kopnutí do země. Ministerstvo dopravy jako speciální stavební úřad vydalo druhé stavební povolení na úsek Úsilné – Hodějovice.

Úsek dlouhý 7,2 kilometru bude tvořit hlavní část obchvatu jihočeské metropole. Ředitelství silnic a dálnic získalo první stavební povolení na 4,5 kilometru včetně tunelu Pohůrka už koncem dubna, nyní má povolení i na zbylých 2,7 kilometru.

Obchvat Českých Budějovic. Pramen: ŘSD

Obchvat Českých Budějovic.
Pramen: ŘSD

Předpokládaná cena stavby je 6,8 miliardy, tendr na zhotovitele běží už od roku 2016 a je nyní ve druhém kole. ŘSD počítá s tím, že stavbu zahájí v říjnu, provozu by se měla otevřít o čtyři roky později.

Současně chtějí silničáři stavět a otevřít i navazující třináctikilometrový úsek Hodějovice – Třebonín, kde ale zatím nemají všechny potřebné pozemky (vykoupeno či vyvlastněno je 98 procent). Odhadovaná cena je šest miliard.

Dálnice D3, jejíž je okruh součástí, by se měla podle aktuálních plánů ministerstva dopravy propojit na hranicích s rakouskou S10 v roce 2025.

Tagy České Budějovice D3 obchvat povolení ŘSD
8 komentářů