Obce kolem osoblažské úzkokolejky získaly nádraží, začíná turistická sezóna

Parní vlak před příjezdem do zastávky Dívčí Hrad. Foto: Pavel Schreier /Slezské zemské dráhyParní vlak před příjezdem do zastávky Dívčí Hrad. Foto: Pavel Schreier /Slezské zemské dráhy

Po čtyřech letech jednání se podařilo obcím kolem osoblažské úzkokolejky získat do svého majetku nádraží podél této trati. Ke slavnostnímu

Po čtyřech letech jednání se podařilo obcím kolem osoblažské úzkokolejky získat do svého majetku nádraží podél této trati. Ke slavnostnímu symbolickému předání budov dojde v úterý 8. května při příležitosti výjezdu prvního parního vlaku do nové turistické sezóny.

Slavnostní akce začíná od 10 hodin na nádraží v Třemešné ve Slezsku, kde Správa železniční dopravní cesty předá starostům obcí symbolický klíč od nádražních budov Litaň, Koberno, Bohušov, Osoblaha a Slezské Rudoltice. Obce také budou prezentovat své vize na revitalizaci budov.

Bude tak završen proces, jehož začátky se datují do roku 2004, kdy byla zpracována první studie na prodej a následnou revitalizaci nádražních budov,“ řekl Pavel Schreier ze Slezských zemských drah. Majitelem nádraží bude nově obecně prospěšná společnost Osoblažská úzkorozchodná dráha, kterou založily obce Liptaň, Slezské Rudoltice, Bohušov a Osoblaha.

O převodu nádraží se v regionu mluví od roku 2004, po zbourání nádražní budovy v Horních Povelicích se do aktivit za záchranu výrazně zapojily také obce. Nejprve získaly finanční prostředky z Nadace ČEZ  na zpracování
studie proveditelnosti revitalizace nádražních objektů a zčásti i na projekty jejich obnovy. Prodej budov nakonec
v lednu 2018 schválila vláda ČR.  „Nádražní budovy chceme rekonstruovat do původní podoby, aby tak reprezentovaly náš malebný kraj. Nechceme již, aby hyzdily okolí a my se za ně museli spíše stydět“, dodává Mojmír Pargáč, starosta obce Slezské  Rudoltice.

Symbolické vypravení parního vlaku do nové sezóny pak proběhne v 10:45, kdy se parní vlak vydá na svou první letošní cestu do Osoblahy. Tam dorazí v 12:03. Parní vlak zpět odjíždí v 15:10 a do Třemešné se vrátí v 16:39.  Kompletní program je na stránce Slezských zemských drah. „Zahájení sezóny je jednou z prvních akcí a má za cíl zpropagovat co nového čeká turisty na Osoblažsku“, dodal David Chovančík, předseda Klubu přátel osoblažské úzkokolejky.

Osoblažská úzkokolejka je dráha s atypickým rozchodem 760 milimetrů nacházející se v Osoblažském výběžku,
na úzkokolejce je již od roku 1898 pravidelný osobní provoz. Slezské zemské dráhy zde navíc od roku 2004
provozují turistický parní vlak. Úzkokolejka je zajímavá svou klikatostí, kdy na 20 kilometrech najdeme
úctyhodné 102 oblouky. Trati se tak přezdívá „dráha sta oblouků“.

Tagy Osoblažská úzkokolejka SŽDC Trať 298 Třemešná ve Slezsku Osoblaha
Žádné komentáře