O miliardu dražší. ŘSD začalo vybírat firmu na stavbu obchvatu Náchoda

Vizualizace obchvatu Náchoda. Foto: ŘSDVizualizace obchvatu Náchoda. Foto: ŘSD

Stavba by měla začít ještě letos.

Náchod je další krok tomu, aby se mu ulevilo od tranzitní dopravy. Ředitelství silnic a dálnic dnes vypsalo soutěž na zhotovitele stavby obchvatu Náchoda. Stavba by měla začít ještě letos.

O vypsání zakázky informoval na sociální síti X generální ředitel ŘSD Radek Mátl. Předpokládaná hodnota výrazně stoupla: v aktuálním letáku je uvedena cena 3,147 miliardy korun, nyní uvádí ŘSD částku 4,053 miliardy korun.

Celý projekt má stavební povolení, které je pravomocné. Dokončují se poslední výkupy pozemků. V trase již běží archeologický průzkum.

O obchvatu se mluví desítky let, příprava zadrhla ještě loni, když se proti stavebnímu povolení odvolaly dvě fyzické osoby a spolek Sbor dobrovolných občanů. Rozklad ale ministerstvo odmítlo.

Náchod je jedním z největších měst v zemi, přes které dosud jezdí veškerá tranzitní doprava. V budoucnu by mělo ulevit městu od dopravy kromě obchvatu i přesunutí části tranzitu na dálnici D11. O stavbě obchvatu se v Náchodě mluví od 90. let. V roce 2017 získalo ŘSD na stavbu po osmi letech od žádosti pravomocné územní rozhodnutí.

Mapa obchvatu Náchoda. Foto: ŘSD

Obchvat bude v kategorii S 11,5/70 o celkové délce 6 485 metrů. Začne u Vysokova, kde vznikne pětiramenná okružní křižovatka. Skončí v Bělovsi těsně na hranici s Polskem. V trase obchvatu postaví dva tunely. Hloubený tunel Kramolna délky 100 metrů a tunel Dolní Radechová délky 363 metrů, který obsahuje ražené i hloubené části. Největšími navrženými mosty jsou estakáda Dolní Radechová délky 257 metrů a estakáda Běloves délky 326 metrů. Součástí stavby bude i 930 metrů dlouhá přeložka silnice I/14, která k Náchodu přivádí dopravu od Nového Města nad Metují a Rychnova nad Kněžnou.

Samotná stavba, která potrvá zhruba tři roky, má začít v závěru letošního roku. Kompletně je popsána v informačním letáku.

Tagy I/14 I/33 obchvat Náchoda Ředitelství silnic a dálnic ŘSD
46 komentářů