Nový přístav Slovácko na řece Moravě pojme až 50 rekreačních lodí

Přístav Slovácko, vizualizace. Pramen: ŘVCPřístav Slovácko, vizualizace. Pramen: ŘVC

Přístav Slovácko za více než 150 milionů korun se má začít stavět v roce 2024.

Ředitelství vodních cest (ŘVC) připravuje stavbu velkého rekreačního přístavu na řece Moravě na pomezí Starého Města a Uherského Hradiště. Přístav Slovácko za více než 150 milionů korun má pojmout až 50 plavidel. ŘVC aktuálně vypsalo tendr na správce stavby.

Tendr na zhotovitele stavby by měl být vypsán v polovině roku 2024, cílem ŘVC je dokončení přístavu v roce 2026. Hotová už je dokumentace pro společné územní a stavební řízení, aktuálně se pracuje na dílčí změně územního plánu Starého Města.

Přístav má rozšířit možnosti stání na vodní cestě, které se zjednodušeně říká Baťův kanál. „Obecně na Baťově kanále hlavním limitem využívání pro rekreační plavbu je nedostatek kapacit pro stání lodí v přístavech,“ uvedl mluvčí ŘVC Jan Bukovský.

Přístav Slovácko, vizualizace. Pramen: ŘVCPřístav Slovácko, vizualizace. Pramen: ŘVCPřístav Slovácko, umístění. Pramen: ŘVCPřístav Slovácko, vizualizace. Pramen: ŘVCNové přístaviště Strážnice, Baťův kanál. Vizualizace. Pramen: ŘVCNové přístaviště Strážnice, Baťův kanál. Vizualizace. Pramen: ŘVCBaťův kanál. Autor: Zdopravy.cz/Jan Sůra

Největší přístavy Petrov a Veselí nad Moravou jsou podle něj plně vytíženy, aktuálně ŘVC zvyšuje kapacitu přístaviště Strážnice.

„Střední a severní část Baťova kanálu dnes nemá přístav žádný. Právě aglomerace Uherského Hradiště a Starého města, ležící prakticky uprostřed Baťova kanálu, má velký potenciál být nejen cílem turistické plavby, ale také východiskem jak do severní části, tak i naopak do části jižní. Severní část Baťova kanálu je dnes využita pro rekreační plavbu méně než jižní a více příležitostí pro zastavení lodí a návštěvu okolí turisty plavícími se na lodi může rekreační plavbu více zatraktivnit,“ doplnil Bukovský.

Přístav Slovácko bude vybaven i pro servisní služby, tankování pohonných hmot a ochranu za povodní. Bude zde i služebna policie, jejíž osazenstvo bude dohlížet na řádný provoz na vodní cestě.

Tagy Baťův kanál přístav Slovácko řeka Morava rekreační plavba ŘVC
7 komentářů