Nový most v Olomouci otevřou 1. července. Jméno bude mít po kamenickém mistrovi

Nový most přes řeku Moravu v Olomouci. Foto: Olomouc.euNový most přes řeku Moravu v Olomouci. Foto: Olomouc.eu

Nový most je součástí rozsáhlých protipovodňových opatření.

V Olomouci se schyluje po více než dvou letech k návratu provozu na Masarykovu třídu. 1. července bude otevřen most nový most přes řeku Moravu. Kvůli jeho stavbě po třídě nejezdí tramvaje a není průjezdná pro auta.

Nová stavba přezdívaná rejnok bude mít i oficiální pojmenování po kamenickému mistru a sochaři Václavu Renderovi. Pojmenování mostu se odehraje v poslední červnový den, těsně před jeho otevřením pro běžný provoz.

Město tento krok vysvětluje i snahou o nápravu, kdy jsou mosty na území města doposud identifikovány pouze prostřednictvím místních opisů, jako je například most u Bristolu, u plynárny, u „kojeňáku“ a podobně.

„Povzdech o dluhu Olomouce vůči řadě osobností zaznívá vlastně pokaždé, když orgány města rozhodují o pojmenování nových ulic. Charakter nové výstavby přitom jen zřídka umožňuje, aby se o nových názvech rozhodovalo jinde než na periferii,“ vysvětluje radní Jan Holpuch, který oficiální pojmenování mostu na Masarykově třídě inicioval. Zatímco nové ulice vznikají takřka výhradně v nových čtvrtích, mosty teď vyrostly i v centru města.

Václav Render byl jedním z nejzásadnějších tvůrců slavné olomoucké barokní epochy a především autor sloupu Nejsvětější Trojice, památky zapsané na seznamu UNESCO.

Nová tradice

Oficiální pojmenování mostu Václava Rendera se odehraje ve čtvrtek 30. června, kdy se na místě setkají zástupci města, Povodí Moravy, stavebních firem i autor architektonického návrhu mostu. V pátek 1. července pak bude most Václava Rendera zprovozněn a poprvé na něj vyjedou automobily i tramvaje.

V budoucnu se mohou oficiálního pojmenování dočkat i další nové mosty. „Zakládáme tím vlastně novou tradici. Na rozdíl třeba od Prahy a jejich Mánesova, Palackého, Hlávkova a mnoha dalších mostů se ty olomoucké totiž nijak nejmenují. A jsou přitom, alespoň ty přes hlavní tok Moravy, všechny vlastně nové. Vidím to jako příležitost. Těch historických dluhů vůči našim osobnostem máme pořád hodně,“ dodává radní Holpuch.

Stavba mostu na Masarykově třídě je součástí rozsáhlých protipovodňových opatření v této části Olomouce. Projekt začal na jaře 2018, stát bude 730 milionů korun. Investice zahrnuje stavbu dvou mostů v Komenského ulici a na Masarykově třídě, výstavbu hrází a protipovodňových zdí i rozšíření koryta řeky Moravy a nábřeží. Nový most v Komenského ulici už byl předloni v únoru otevřen pro dopravu.

Tagy Olomouc Povodí Moravy
11 komentářů