Novou výstavní halu pro Muzeum MHD ve Střešovicích postaví OHLA ŽS

Vizualizace nové výstavní haly Muzea MHD. Foto: DPPVizualizace nové výstavní haly Muzea MHD. Foto: DPP

V nové hale bude expozice historických autobusů, které podle průzkumu návštěvníkům v muzeu nejvíce chybějí.

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) završil tendr na stavební firmu, která zbuduje novou výstavní halu v areálu Muzea MHD ve Střešovicích. Zakázku získala společnost OHLA ŽS s cenou 122 milionů korun. Předpokládaná cena byla 150 milionů, do tendru se přihlásilo devět zájemců.

V nové hale bude expozice historických autobusů a silničních pracovních vozů ze sbírek muzea, které jsou nyní dočasně odstaveny v garážích DPP na Klíčově, v Hostivaři a v Řepích. Stavba potrvá 20 měsíců, DPP předpokládá její zahájení ještě letos.

Dvoupodlažní hala bude umístěna na dolním nádvoří vozovny Střešovice. Bude zapuštěna do svahu, který se svažuje k ulici Na Ořechovce, odkud bude také vjezd do dolního podlaží. To má svým provedením připomínat autobusové garáže.

Vizualizace nové výstavní haly Muzea MHD. Foto: DPPVizualizace nové výstavní haly Muzea MHD. Foto: DPPVizualizace nové výstavní haly Muzea MHD. Foto: DPPVizualizace nové výstavní haly Muzea MHD. Foto: DPPVizualizace nové haly v Muzeu MHD. Foto: SagastaVizualizace nové haly v Muzeu MHD. Foto: SagastaVizualizace nové haly v Muzeu MHD. Foto: Sagasta

V horním podlaží bude expozice silničních vozidel, která se budou časem střídat. Kromě toho zde DPP nechá vybudovat prostor pro pořádání přednášek, seminářů či výstav. Nájezd vozidel do horního podlaží bude z dolního nádvoří vozovny Střešovice. Vstup do nové výstavní haly pro návštěvníky bude pouze z dolního nádvoří vozovny.

Chybějící autobusy v expozici jsou nejčastěji zmiňovaným požadavkem v průzkumu, který si DPP mezi návštěvníky muzea nechal udělat letos v dubnu.

„Naší ambicí je stavbu zahájit co nejdříve, nejlépe ještě do konce letošního roku, nicméně vysoutěžený zhotovitel musí předtím dopracovat realizační dokumentaci, zajistit veškerá opatření včetně dopravně-inženýrských a další přípravné kroky. Dalším nezbytným krokem po předání staveniště bude také archeologický průzkum lokality,“ doplnil Jan Šurovský, člen představenstva a technický ředitel DPP pro povrchovou dopravu.

Tagy dpp muzeum MHD OHLA ŽS
8 komentářů