Nové trolejbusy pro Švédsko budou mít elektrickou výzbroj od Škody

Trolejbus ve švédském městě Landskrona, ilustrační foto. Pramen: Škoda GroupTrolejbus ve švédském městě Landskrona, ilustrační foto. Pramen: Škoda Group

Škoda se tak vrací do města, kam dodala jedny ze svých prvních parciálních trolejbusů.

Plzeňská Škoda byla vybrána jako dodavatel kompletní elektrické výzbroje pro parciální trolejbusy Solaris, které zamíří do švédské Landskrony. Jde celkem o tři vozidla, hodnota zakázky je milion eur (cca 24,5 milionu Kč). Škoda se tak vrací do města, kam před lety dodala jedny ze svých prvních parciálních trolejbusů.

Dodávka hotových trolejbusů je naplánována na podzim roku 2024, vozidla jsou určena pro dopravce Keolis. Vybavena budou velkokapacitní trakční baterií, která umožní dojezd až 20 kilometrů v oblastech bez trakčního vedení.

„Kromě toho budou instalovány pokročilé diagnostické systémy, které sledují a analyzují vozidla přímo v provozu a díky tomu poskytují okamžitou zpětnou vazbu o jejich stavu,“ uvedla Škoda.

Spolupráce obou výrobců navazuje na předchozí dodávky do tohoto švédského města. První trolejbus s trakční výzbrojí Škoda byl do Landskrony dodán v roce 2010, další dvě vozidla následovala v roce 2013. Trolejbusy z druhé várky byly jedny z prvních, kde Škoda použila trakční baterii pro autonomní provoz.

Tagy Landskrona parciální trolejbusy Škoda Group švédsko
16 komentářů