dpp

Nová vláda v Nizozemsku chce skončit se stovkou na dálnicích, limit plánuje vrátit na 130 km/h

Dálnice A7 přes Afsluitdijk - uzavírací hráz, která rozděluje záliv Zuiderzee na dvě části: Waddenzee a uměle vytvořené jezero Ijsselmeer. Foto: Jan SůraDálnice A7 přes Afsluitdijk - uzavírací hráz, která rozděluje záliv Zuiderzee na dvě části: Waddenzee a uměle vytvořené jezero Ijsselmeer. Foto: Jan Sůra

Průzkumy veřejného mínění ukazují, že větší podporu má již nižší rychlost.

Nově vznikající nizozemská vláda plánuje návrat rychlosti 130 km/h na místní dálnice. Od roku 2019 je maximem 100 km/h. Vyplývá to z programu nové vlády v oblasti dopravy. „Tam, kde to bude možné, dojde ke zvýšení rychlosti na 130 km/h,“ uvádí se v dokumentu. Ten v oblasti dopravy počítá i s obnovením přípravy staveb některých dálnic, kterou dosavadní vláda pozastavila.

Vláda k opatřením přistoupila poté, co nizozemský soud rozhodl odložit velké infrastrukturní projekty kvůli tomu, že země dlouhodobě neplní limity Evropské unie pro emise dusíku. Nižší rychlost znamená nižší emise. Jak bude nyní Nizozemsko po zvýšení rychlosti plnit limity, není jasné. Programové prohlášení neobsahuje žádný závazný termín, kdy se rychlost zvýší.

Po dálnicích jen 100 km/h. Nizozemsko chystá kvůli emisím velké snížení rychlosti

Podle rozhlasové a televizní stanice RTV si veřejnost na rychlost 100 km/h postupně zvykla a klesl podíl odpůrců tohoto rychlostního omezení. Průzkum nizozemského statistického úřadu (CBS) loni ukázal, že s rychlostním limitem 100 km/h souhlasí 46 % dotazovaných, v roce 2020 to bylo 41 %. Rychlost 130 km/h měla loni podporu 33 % dotazovaných, v roce 2020 44 %. Profesor dopravy na TU Delft Bert van Wee upozornil pro server i na další dopady, především pak z pohledu bezpečnosti.

Budoucí vláda počítá s dalšími investicemi do rozvoje železnice. Pokračovat bude stavba trati Lelylijn, která propojí Lelystad a Groningen.

Nová vláda bude koalicí krajně pravicové Strany pro svobodu (PVV) v čele s Geertem Wildersem, středopravé Lidové strany pro svobodu a demokracii (VVD) premiéra Marka Rutteho, středopravé Nové společenské smlouvy (NSC) a pravicově populistického agrárního hnutí BBB.

Diskuze zrušena po náletu jedinců popírající fyzikální zákony

Tagy Nizozemsko omezení rychlosti na dálnicích
7 komentářů