Nová plzeňská tramvaj vyrazila na první jízdu s cestujícími

Tramvaj Škoda ForCity Smart 40T v ulicích Plzně. Pramen: Škoda TransportationTramvaj Škoda ForCity Smart 40T v ulicích Plzně. Pramen: Škoda Transportation

Podle PMDP začne zkušební provoz s pasažéry na přelomu tohoto a příštího týdne, zatím na lince číslo 1.

Tramvaj Škoda ForCity Smart 40T pro Plzeňské městské dopravní podniky (PMDP) se dnes odpoledne vydala na první jízdu s cestujícími do ulic Plzně. Nevezla ovšem cestující z řad veřejnosti, nýbrž zástupce města Plzně, PMDP a výrobce Škody Transportation.

Tramvaj již odjezdila v ulicích města požadovaných 20 tisíc kilometrů pro účely homologace a pravidelné jízdy s cestujícími ji podle výrobce čekají brzy. Podle PMDP začne zkušební provoz s pasažéry na přelomu tohoto a příštího týdne, zatím na lince číslo 1, později bude nová tramvaj nasazována také na lince 2. PMDP podepsaly se Škodou smlouvu na dvě vozidla tohoto typu, v letošním roce pak využily opci a objednaly dalších 10 tramvají ve stejném provedení.

„Téměř po 20 letech dodáváme do Plzně novou tramvaj vyrobenou přímo Plzeňáky. Jde o nejmodernější generaci škodováckých tramvají, která všem cestujícím poskytne nejvyšší úroveň pohodlí a bezpečí. Například skelet čela vozidla je navržen tak, aby více chránil řidiče a cestující v případě kolizí a současně byl ohleduplný i k dalším účastníkům dopravy,“ uvedl prezident Škody Transportation Petr Brzezina.

Tramvaj Škoda ForCity Smart 40T v ulicích Plzně. Pramen: Škoda TransportationTramvaj Škoda ForCity Smart 40T v ulicích Plzně. Pramen: Škoda TransportationTramvaj Škoda ForCity Smart 40T v ulicích Plzně. Pramen: Škoda TransportationPřeprava tramvaje 40T do vozovny Slovany v Plzni. Foto: APB - PlzeňTramvaj Škoda ForCity Smart Plzeň. Foto: PMDP

PMDP od nových tramvají očekávají podle generálního ředitele Jiřího Ptáčka zvýšení komfortu pro cestující a snížení provozních nákladů. „Po dodání vozů postupně vyřadíme vysokopodlažní tramvaje T3R.P, díky tomu budou od příštího roku všechny spoje PMDP bezbariérově přístupné,“ doplnil Ptáček.

Tříčlánková obousměrná velkokapacitní tramvaj je nízkopodlažní. Má plně otočné podvozky. Rychlý nástup a výstup cestujících umožňuje pět dvoukřídlých dveří na obou stranách vozidla. Tramvaj je vybavena například kamerami a klimatizací.

Tagy Plzeň Plzeňské městské dopravní podniky Škoda ForCity Smart 40T Škoda ForCity Smart Plzeň Škoda Transporation
13 komentářů