Nová komplikace pro poslední úsek D1. Změnu územního rozhodnutí zrušil soud

Stavba D1 v úseku Přerov - Lipník nad Bečvou. Foto: ŘSDStavba D1 v úseku Přerov - Lipník nad Bečvou. Foto: ŘSD

Soud vyhověl žalobě Dětí Země a Krajiny Dluhonice. ŘSD má poslední rok na to začít stavět, pak bude muset znovu posuzovat vliv stavby na životní prostředí.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) se opět vzdaluje možnost dobudovat poslední úsek dálnice D1 z Přerova do Říkovic. Krajský soud v Ostravě dnes vyhověl žalobě spolků Děti Země a Krajina Dluhonice proti rozhodnutí Krajského úřadu Olomouckého kraje, který vydal letos v červnu pro zmíněný úsek územní rozhodnutí.

Vyplývá to z rozsudku, které má redakce deníku Zdopravy.cz k dispozici. Pro ŘSD jde o velkou komplikaci: sice již podalo žádost o stavební povolení, řízení se ale přeruší do doby, než bude jasno o územním rozhodnutí.

„Je to komplikace. Do doby odůvodnění rozsudku neumíme posoudit dopad na celou přípravu,“ řekl ředitel brněnského závodu ŘSD David Fiala. Soud dnes jen vydal rozhodnutí, na písemné vyhotovení s vysvětlením si musí účastníci počkat.

Územní rozhodnutí napadly oba spolky poté, co krajský úřad zamítl jejich odvolání. ŘSD přitom tlačí čas. Stavět se musí začít do listopadu příštího roku, kdy vyprší platnost stanoviska EIA. Pokud se do té doby nezačne stavět, je jisté zpoždění několika let.

Územní řízení trvá od jara 2017. Děti Země v odvolání požadovaly například posouzení varianty D1 jinou trasou dál od Dluhonic. Děti Země v odvolání poukazovaly například i na chyby závazného stanoviska EIA. Dálnice D1 má Přerovu sloužit i jako obchvat, město je dnes zatíženo tranzitní dopravou.

Budoucí D1 Říkovice - Přerov. Pramen: ŘSD

Budoucí D1 Říkovice – Přerov. Pramen: ŘSD

Tagy D1 D1 Přerov - Řikovice Děti Země Ředitelství silnic a dálnic ŘSD Top
71 komentářů