Nová automobilová čtyřka. PSA a Fiat Chrysler míří k fúzi, schválila ji už představenstva

Vybraná vozidla značek patřících pod PSA. Foto: PSAVybraná vozidla značek patřících pod PSA. Foto: PSA

Koncentrace výrobců automobilů do velkých skupin pokračuje. Představenstva francouzské společnosti PSA a italsko-americké skupiny Fiat Chrysler schválila fúzi, po které

Koncentrace výrobců automobilů do velkých skupin pokračuje. Představenstva francouzské společnosti PSA a italsko-americké skupiny Fiat Chrysler schválila fúzi, po které má vzniknout čtvrtá největší automobilka na světě. Obě společnosti to oznámily v tiskové zprávě.

Oba výrobci budou dodávat ročně na trh 8,7 milionu vozidel, před nimi bude ve velikosti Volkswagen Group, Toyota a Renault-Nissan. Podle obratu bude nová skupina třetí největší na světě v automobilovém průmyslu.

Firmy v oznámení uvedly, že spojením nedojde k žádnému uzavření některého ze závodů, naopak fúze má výrazně ušetřit náklady. Celá transakce má být uzavřena do 15 měsíců.

„Díky své finanční síle, managementu a zkušenostem budeme mít potenciál držet se v popředí nové éry udržitelné mobility,“ uvedly firmy v prohlášení. Automobilový průmysl prochází v posledních letech velkou změnou, kdy nastupuje zejména elektromobilita a autonomní řízení. Spojením mají firmy ušetřit 3,7 miliardy eur ročně, zejména ve vývoji.

Generálním ředitelem sloučeného podniku bude šéf PSA Carlos Tavares, předsedou představenstva John Elkann, který stejnou funkci zastává už ve Fiatu Chrysler. Ve firmě zůstane i dosavadní generální ředitel Fiatu Chrysler Mike Manley, jeho post firma neuvedla.

Kvůli transakci sníží v PSA svůj podíl čínská automobilka Dong Feng, v novém podniku bude mít jen 4,5 % akcií. Důvodem je snazší cesta ke schválení úřady. Fúzí vznikne nová společnost se sídlem v Nizozemsku.

Pod PSA patří například značky Peugeot, Opel či Citroën, pod FCA kromě Fiatu a Chrysleru také Jeep, Alfa Romeo či Ram.

 

Tagy Fiat Chrysler PSA
3 komentáře