Nouzový stav pomohl jízdám na kole. Počty cyklistů v Praze stouply až o 60 %

Rekola v Dejvicích, foto: RekolaRekola v Dejvicích, foto: Rekola

Cyklistická doprava je jedním z hlavních vítězů pandemie koronaviru v oblasti dopravy. Počet cyklistů se v Praze zvýšil o 39

Cyklistická doprava je jedním z hlavních vítězů pandemie koronaviru v oblasti dopravy. Počet cyklistů se v Praze zvýšil o 39 % v meziročním srovnání v době nouzového stavu, v červnových týdnech až o 60 %.

Vyplývá to z dat z automatických sčítačů rozmístěných na 25 různých místech hlavního města. „Pozitivní především je, že výrazně narostl počet lidí, kteří se na kole pravidelně přepravují do práce. Od začátku restriktivních opatření činí meziroční nárůst těchto cyklistů 47 % a v posledních třech týdnech, přitom v meziročním srovnání velice chladných a deštivých, dokonce 60 %,“ řekl náměstek primátora hl. m. Prahy pro oblast dopravy Adam Scheinherr.

Scheinherr věří, že letošní nárůst není jen efektem pandemie, ale i důsledkem dlouhodobých investic do cyklistické infrastruktury. Zatímco v roce 2017 šlo do městské cyklistiky 17 milionů korun, loni to bylo už 121 milionů korun, letos 170 milionů korun. „Urychlilo se propojení izolovaných cyklostezek v Bohnicích, Kobylisích a Troji do jednoho funkčního celku, zvýšila se bezpečnost chodců a cyklistů díky novým přechodům,“ uvedl Scheinherr. V řadě míst vznikly nové cyklopruhy. Nedávno otevřený Vodní prostup Rokytka – investice za 48 milionů korun – patří mezi vůbec největší cyklistické akce posledních let.

Praha chce v podpoře cyklistické dopravy dál pokračovat. Kromě omezení průjezdu tranzitní dopravy po Smetanově nábřeží a Malou Stranou, tedy historickým centrem Prahy, město také analyzuje lokality, kde příliš vysoké kapacity automobilové dopravy snižují plynulost MHD.

Data o vývoji cyklistické dopravy v Praze jsou na stránkách Čistoustopou.cz.

Tagy Cyklistická doprava ve městě praha
54 komentářů