Norové zachraňují Norwegian, SAS a Widerøe, pošlou jim 13,4 miliardy korun

Boeing 787 společnosti Norwegian Air Shuttle. Foto: Jørgen SyversenBoeing 787 společnosti Norwegian Air Shuttle. Foto: Jørgen Syversen

Norsko je první zemí (s výjimkou Itálie, kde vláda utápí peníze v Alitalii opakovaně), která poskytne kvůli pandemii koronaviru peníze

Norsko je první zemí (s výjimkou Itálie, kde vláda utápí peníze v Alitalii opakovaně), která poskytne kvůli pandemii koronaviru peníze leteckým společnostem provozujícím lety v Norsku i do zahraničí. Trojice dopravců Norwegian Air Shuttle, SAS a Widerøe má obdržet celkem 6 miliard norských korun (zhruba 13,4 miliardy Kč).

Podle rozhodnutí norské vlády oznámené na jejích stránkách z této částky získá polovinu letecká společnost Norwegian Air Shuttle, po 1,5 miliardě norských korun si pak rozdělí SAS a Widerøe.

Na finanční injekce aerolinkám se připravují i další státy. Letectví je v extrémní krizi, provoz během několika dní spadl na minimum.

Zejména pro Norwegian jde o kritickou situaci, firma je dlouhodobě ztrátová. Norská vláda si ale nemůže dovolit její pád i kvůli tomu, že už je v zemi největším dopravcem a zajišťuje i řadu zásadních vnitrostátních spojení. Šéf aerolinek Jacob Schram pomoc uvítal. Nemá jít o dotaci, ale půjčku.

Půjčka Norwegian má podle prohlášení vlády ale podmínku: firma získá nejdříve okamžitě 300 milionů norských korun, další peníze dostane až poté, co předloží potvrzení od věřitelů o snížení úroků a splátek. Součástí plánu je i dohoda s dopravci na zajištění základního počtu letů.

Tagy Norsko Norwegian Air Shuttle SAS Widerøe
3 komentáře