Norimberk koupí nové čtyřčlánkové tramvaje od Siemensu

Nová tramvaj Siemens Avenio na vizualizaci v ulicích Norimberku. Foto: SiemensNová tramvaj Siemens Avenio na vizualizaci v ulicích Norimberku. Foto: Siemens

Společnost Siemens vyhrála soutěž na dodávku nových tramvají pro norimberský dopravní podnik VAG. Celkem si dopravní podnik objednal 12 tramvají

Společnost Siemens vyhrála soutěž na dodávku nových tramvají pro norimberský dopravní podnik VAG. Celkem si dopravní podnik objednal 12 tramvají Avenio s opcí až na dalších 75 tramvají. Hodnota základní zakázky je 44 milionů eur, tedy zhruba 1,166 miliardy korun.

Nový kontrakt oznámil Siemens na svých stránkách.  Čtyřčlánkové tramvaje má dodat do konce roku 2022, opce platí do roku 2034. VAG je chce použít k rozšíření počtu spojů na stávajících tratích i na plánované nové linky.

Nízkopodlažní tramvaje jsou dlouhé 36,85 metrů, Siemens neuvedl, jakou budou mít kapacitu, bude probíhat ještě finální design interiéru.  VAG má pokrýt nákup tramvají z velké části dotací od bavorské vlády. Od investice si slibuje snížení emisí z dopravy ve městě. Tramvaj bude například umožňovat rekuperaci, z 90 % má být vyrobena z recyklovatelných materiálů. Norimberk má aktuálně v provozu celkem 49 tramvají různých typů.