Noční můra Trent 1000. Problémy s motory bude mít více dreamlinerů

Výroba motorů Rolls-Royce Trent 1000. Foto: Rolls-RoyceVýroba motorů Rolls-Royce Trent 1000. Foto: Rolls-Royce

Výrobce leteckých motorů Rolls-Royce oznámil prohloubení problémů s motory Trent 1000. Mimořádné kontroly se budou týkat i dalších provedení motorů,

Výrobce leteckých motorů Rolls-Royce oznámil prohloubení problémů s motory Trent 1000. Mimořádné kontroly se budou týkat i dalších provedení motorů, u kterých se dosud problémy s opotřebováním nevyskytovaly. Kromě akcionářů výrobce motorů jde o špatnou zprávu hlavně pro aerolinky, které létají s dreamlinery osazenými těmito motory.

V oznámení pro investory firma uvedla, že kontrolu rozšiřuje na další typy motorů. Kromě verze Package C nově i na provedení Package B. Po dohodě s Boeingem a úřady tak musí na mimořádnou kontrolu dalších 166 motorů.

Problém u dalšího typu motorů je stejný: rychlejší opotřebování lopatek motoru. I když Rolls-Royce tvrdí, že závadu našli mechanici jen v několika případech, na mimořádnou kontrolu musí všechny motory. Původně přitom výrobce tvrdil, že závada se netýká typu Package B, ale pouze Package C

Rolls-Royce slibuje, že dopady na provoz nebudou velké, ke kontrole má dojít bez toho, aniž by museli motor demontovat z křídla. I tak ale aerolinkám s dreamlinery hrozí, že nebudou mít k dispozici tolik letadel, jak plánovali.

Mimořádné kontroly motorů typu Package C dosud ukázaly praskliny nebo nadměrné opotřebení lopatek u třetiny motorů. Rolls-Royce v reakci na to vyvinul novou metodu, jak motory opravit, zavedl specializovaná pracoviště na třech místech po světě.

Tagy Boeing 787 dreamliner Rolls Royce Trent 1000
Žádné komentáře