Nizozemsko rozdělí dopravcům 1,5 miliardy eur kvůli Covid-19

Metro v Haagu. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czMetro v Haagu. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.cz

Peníze dostanou všichni dopravci ve veřejné osobní dopravě v takzvaném závazku veřejné služby.

Evropská komise schválila balíček státní pomoci, který nabídne nizozemská vláda svým dopravcům. Nové opatření v hodnotě 1,5 miliardy eur (40 miliard korun) se týká pouze firem v osobní dopravě.

Balíček má pomoci dopravcům přežít nelehké období, kdy došlo k výpadku cestujících či úplnému zastavení řady linek. Evropská komise oznámila schválení pomoci v tiskové zprávě.

Na kompenzace dosáhnou dopravci, kteří provozují dopravu v závazku veřejné služby, největším příjemcem tak budou nizozemské státní dráhy NS. Týká se ztrát, které vznikly mezi 15. březnem a 31. srpnem. Podle dopravců počty cestujících spadly až o 90 %. Dopravcům navíc stouply náklady na dezinfekci vozidel a další opatření.

O náhradě škod dopravcům se mluví i v Česku, zatím ale nepadlo konkrétní rozhodnutí o pomoci. Kromě standardních programů typu Antivirus vypsal stát pro dopravce jen program Covid – Bus. Do něj se ale mohu přihlásit jen majitelé zájezdových autobusů. V pravidelné dopravě v závazku veřejné služby řada dopravců škody neutrpěla: v takzvaných brutto smlouvách jde riziko tržeb za objednateli.

Tagy Evropská komise Nizozemsko
9 komentářů