Nizozemská policie testuje modré majáčky i na jízdních kolech

Policejní kola s majáčky. Foto: Politie.nlPolicejní kola s majáčky. Foto: Politie.nl

Na rozdíl od blikajících světel na automobilech a motorkách ale nebudou mít jízdní kola právo přednostní jízdy

Nizozemská policie od počátku roku zkušebně zavedla modré majáčky i na policejní bicykly. Cílem je zvýšit viditelnost a tedy i bezpečnost strážců zákona na kolech, informovala policie na svých stránkách. Na rozdíl od blikajících světel na automobilech a motorkách ale nebudou mít jízdní kola právo přednostní jízdy.

Pilotní projekt s majáčky na kolech spustila nizozemská policie na začátku roku a trvat by měl čtyři měsíce. Při testování se budou hodnotit mimo jiné dopady na bezpečnost provozu. Následně padne rozhodnutí, zda majáčky dostanou všechny policejní bicykly. Nápadná modrá světla ovšem nenahradí klasické osvětlení.

Podle Nicka Schuermanse, iniciátora projektu, který slouží u jízdní policie na jihozápadě Nizozemska, vznikl nápad na majáčky z potřeby zvýšit viditelnost a rozpoznatelnost policistů na bicyklech. „Jako policisté na kolech nejsme příliš vidět. To je na jedné straně naše výhoda, když chceme nenápadně sledovat okolí, ale na druhé straně jsou situace, kdy chcete vyniknout,“ řekl Schuermans.

ČTK

Tagy Nizozemsko policejní kolo
4 komentáře