Nezvyklý spor na evropském nebi. Polský LOT chce zabránit přebarvení letadel Lufthansy

Embraer E195 společnosti LOT. Foto: LOTEmbraer E195 společnosti LOT. Foto: LOT

Polská letecká společnost LOT podala přes svoji právníky námitky proti plánu německé aerolinky Lufthansa registrovat si nové zbarvení letadel u

Polská letecká společnost LOT podala přes svoji právníky námitky proti plánu německé aerolinky Lufthansa registrovat si nové zbarvení letadel u německé obdoby úřadu průmyslového vlastnictví. Důvodem je modrá barva na směrovce, kterou začal jeden z největších evropských leteckých dopravců používat. Podle LOTu teď vypadají letadla německého dopravce podobně, jako jeho.

O sporu informovala jako první polská média, například Gazeta.pl. LOT informaci potvrdil, nechce se k ní ale dál vyjadřovat. Spor je nečekaný i kvůli tomu, že Lufthansa představila nové barvy pro svá letadla už loni a teprve teď ji LOT žaluje, obě aerolinky jsou navíc společně ve Star Alliance.

Embraer E195 společnosti LOT. Foto: Letiště Praha

Embraer E195 společnosti LOT. Foto: Letiště Praha

Nová podoba letadel Lufthansa. Foto: Lufthansa

Nová podoba letadel Lufthansa. Foto: Lufthansa

Obě aerolinky dávno používají ve svém logu na směrovce letadla symbol jeřába. Lufthansa ho dříve používala na žlutém pozadí, po rebrandingu je ale nově na modrém pozadí. Stejně jako má LOT. Ten se domnívá, že by se mohl zákazníkům plést, o jaké letadlo se jedná. Lufthansa pouze konstatovala, že s LOTem o tomto sporu jedná.

Lufthansa používá logo jeřába na letadlech od roku 1918, kdy s ním přišel předchůdce aerolinky Deutsche Luft-Reederei. LOT ho začal používat v roce 1931.

Tagy LOT LOT Polish Airlines Lufthansa
22 komentářů