Nezvyklá návštěva v Praze. Airbus aerolinek, které jsou v EU zakázány

A320 společnosti Libyan Airlines v Praze. Foto: Michal MaňákA320 společnosti Libyan Airlines v Praze. Foto: Michal Maňák

Na Letišti Praha dnes přistál Airbus A320 společnosti, která je v Česku i celé Evropě spíše výjimkou. Letadla Libyan Airlines

Na Letišti Praha dnes přistál Airbus A320 společnosti, která je v Česku i celé Evropě spíše výjimkou. Letadla Libyan Airlines jsou pro běžný komerční provoz v Evropě zakázána kvůli opakovaným problémům s bezpečností.

Letoun přistál v Praze krátce po poledni z Misuráty na pobřeží Středozemního moře. Podle mluvčí ministerstva zahraničních věcí Zuzany Štíchové si let organizovala Libye. „Sloužil především k repatriaci libyjských občanů z Česka, odletělo zhruba 80 lidí,“ řekla Štíchová. Z Libye přiletělo do Česka několik desítek občanů EU, kteří se vraceli domů. Jeden z nich měl české občanství, jeden libyjské s trvalým pobytem v Česku. Z Libye létala do Prahy naposledy přímá linka v roce 1992.

Evropská unie zakázala provoz všech libyjských dopravců v Evropě kvůli problémům s bezpečností. V případě repatriačních letů ale platí výjimka, což ukazují i jiné lety, které dopravce v minulých dnech do Evropy provedl.  Kompletní seznam všech v Evropě zakázaných dopravců je na stránkách Evropské unie.

Tagy letiště praha Libyan Airlines Top
20 komentářů