Nextbike startuje na Berounsku, obhájil byznys sdílených kol i v Prostějově

Elektrokola NextBike v Berouně. Foto: Nadace TipsportElektrokola NextBike v Berouně. Foto: Nadace Tipsport

Společnost Nextbike zahájila provoz systému sdílených kol již ve třináctém městě v České republice. Sdílená elektrola od dnešního dnes začala

Společnost Nextbike zahájila provoz systému sdílených kol již ve třináctém městě v České republice. Sdílená elektrola od dnešního dnes začala fungovat v Berouně a jeho okolí, konkrétně v Králově Dvoře, Tetíně a Hýskově. Provoz začal díky Nadaci Tipsport, která bude platit prvních patnáct minut jízdy.

Kola budou v celkem patnácti dobíjecích stanicích umístěných na strategických místech. Celkem bude po Berouně a okolí jezdit 100 sdílených elektrokol. „Sdílená kola zavádějí mnohá evropská města, aby ulevila přetíženým silnicím a pomohla svým obyvatelům. Jsem moc rád, že se nám povedlo přinést do Berouna a jeho okolí projekt sdílených elektrokol, která usnadní a zrychlí pohyb ve městě, a co teprve jízdu do kopce,“ říká generální ředitel Tipsportu Petr Knybel.

„Přetížená automobilová doprava v Berouně je jedním z největších problémů, se kterými se dlouhodobě potýkáme. Snažíme se neustále hledat možnosti, jak situaci zlepšit. Ať už chystaným zákazem vjezdu tranzitní dopravě nebo výstavbou obchvatu města. Snažíme se hledat ale i vhodné alternativy a jednou z nich jsou právě sdílená elektrokola,“ uvedla starostka Soňa Chalupová.

Nadace Tipsport bude až do roku 2024 platit prvních 15 minut jízdy, dalších 30 minut je účtováno 30 korunami, celodenní výpůjčka vyjde na 300 korun. Měsíční paušál je 390 korun, roční 1900 Kč. Díky tomuto měsíčnímu či ročnímu tarifu získávají jeho držitelé extra 30 minut na každou jízdu, v praxi tedy nebudou mít při každé jízdě zdarma prvních 15 minut, ale rovnou 45 minut.

Nextbike uspěl i v Prostějově. Rada města dnes vybrala jejich nabídku na provoz sdílených kol na rok 2021 a 2022. Celkem půjde o 120 jízdních kol.

Nextbike vznikl v září 2017, jde o společný podnik českého Olpranu a německé bikesharingové firmy Nextbike.

Tagy nextbike sdílená kola
17 komentářů