Newag dodá až 25 jednotek pro Koleje Małopolskie

Jednotka Newag Impuls v barvách Koleje Małopolskie. Foto: Koleje MałopolskieJednotka Newag Impuls v barvách Koleje Małopolskie. Foto: Koleje Małopolskie

Nové jednotky bude dopravce financovat z evropských dotací.

Polský regionální dopravce Koleje Małopolski nakoupí až 25 nových elektrických jednotek Impuls 2 pro provoz na tratích v Malopolském vojvodství. Dodavatele nových vlaků našel dopravce patřící vojvodství na třetí pokus. Celková hodnota zakázky včetně pěti let údržby je 1,4 miliardy zlotých (8,2 miliardy korun).

Nové jednotky budou mít kapacitu 236 míst k sezení, celkovou i se stojícími 550 cestujících. Dodávky mají začít v roce 2027. Dopravce nasadí jednotky pro příměstskou dopravu v okolí Krakova i na delší regionální linky s přesahem do jiných krajů.

Součástí zakázky je pětiletá údržba vlaků. Dopravce předchozí dvě soutěže zrušil, protože se žádný výrobce nepřihlásil. Newag byl nyní jediný v soutěži.

Smlouva je rámcová, dopravce si zatím závazně objednal šest jednotek, které bude financovat z evropské dotace. Mají pokrýt další očekávaný nárůst cestujících. „Od roku 2014 se počet cestujících výrazně zvýšil – z přibližně 7 milionů v roce 2014 na téměř 22 milionů v roce 2024. Musíme tedy investovat do moderních kolejových vozidel,“ uvedl maršálek Łukasz Smółka.

Tagy Koleje Małopolskie newag Newag Impuls 2
5 komentářů