Německý miliardář navýšil podíl v Lufthanse, aby zablokoval státní pomoc

Dálková letadla Lufthansy ve Frankfurtu. Foto: LufthansaDálková letadla Lufthansy ve Frankfurtu. Foto: Lufthansa

Záchranný balíček pro Lufthansu ve výši 9 miliard eur je v ohrožení kvůli jednomu z nejbohatších Němců. Největší akcionář letecké

Záchranný balíček pro Lufthansu ve výši 9 miliard eur je v ohrožení kvůli jednomu z nejbohatších Němců. Největší akcionář letecké společnosti Heinz-Hermann Thiele, kterému patří například výrobce brzd Knorr-Bremse nebo výrobce kolejové techniky Vossloh, je proti způsobu státní pomoci, který vedení firmy vyjednalo s německou vládou.

Na možný problém upozornila dnes Lufthansa v tiskové zprávě. Odvolává se přitom na dnešní rozhovor s Thielem ve Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), ve které Thiele podmínky balíčku zkritizoval. Podmínkou čerpání balíčku je schválení valnou hromadou, která proběhne příští týden.

Představenstvo Lufthansy nečeká, že se valné hromady zúčastní více jak 50 % akcionářů. Pro schválení balíčku je přitom nutné, aby ho podpořili majitelé dvou třetin akcií, pokud se jí zúčastní méně než 50 % akcionářů. Pokud jich bude hlasovat více, stačí nadpoloviční většina.  To nahrává výrazně Thielemu, který za poslední týdny navýšil svůj podíl z 10 na více než 15,5 %. Akcie Lufthansy se obchodují volně na burze, Thiele je jediným majitelem s podílem více než deset procent. Lufthansa proto vyzvala své akcionáře, aby se valné hromady zúčastnili.

Thiele v rozhovoru pro FAZ uvedl, že navýšil svůj podíl ve firmě jen kvůli tomu, aby dohodu s německým státem zablokoval. Nelíbí se mu především fakt, že stát v Lufthanse získá pětinový podíl.

S ohledem na vyjádření největšího akcionáře považuje představenstvo za možné, že se nepodaří získat pro podporu dvě třetiny hlasů,“ uvedla firma v prohlášení. Pokud se tak stane, firma podle vedení požádá o ochranu před věřiteli podle insolvenčního práva.

Vedení německých aerolinek přistoupilo na podmínky Evropské komise, aby se výměnou za státní pomoc německé vlády vzdalo celkem 24 slotů na letištích ve Frankfurtu a Mnichově. Výměnou za to získá zhruba 9 miliard eur, což je největší státní pomoc aerolinkám v historii. Pomoc musí ještě schválit dozorčí rada, která v týdnu jednání přerušila právě kvůli této podmínce. Tečku za pomocí musí udělat ještě valná hromada.

Německo peníze poskytne přes fond pro hospodářskou stabilizaci WSF. Pomoc zahrnuje majetkovou injekci vlády, která získá v největší německé letecké společnosti podíl 20 procent koupí nových akcií za 300 milionů eur. Bude mít také dvě křesla v představenstvu. Tento podíl by WSF chtěl odprodat do konce roku 2023.

WSF také investuje do Lufthansy 5,7 miliardy eur prostřednictvím tiché účasti, což znamená, že získá kapitál bez hlasovacích práv. Letecká společnost rovněž získá syndikovaný úvěr až tři miliardy eur na tři roky od státní banky KfW a soukromých bank. Součástí pomoci je i podmínka zbavit se 24 slotů na hlavních základnách Lufthansy v Mnichově a Frankfurtu. Rok a půl může sloty převzít pouze nový dopravce na těchto letištích. Pokud žádný této možnosti nevyužije, budou je moci převzít stávající dopravci. Sloty mohou převzít pouze evropští dopravci, kteří sami neobdrželi výraznou státní pomoc.

Tagy Lufthansa
17 komentářů