Německo prodalo svůj podíl v Lufthanse, společnost je plně v soukromých rukou

Airbus A350 společnosti Lufthansa. Foto: Lufthansa / Oliver Roesler oro-photography.comAirbus A350 společnosti Lufthansa. Foto: Lufthansa / Oliver Roesler oro-photography.com

Německý státní fond získal z prodeje téměř trojnásobek původního vkladu.

Letecká společnost Lufthansa je plně zpět v rukou soukromých investorů. Německo prodalo svůj podíl ve společnosti získaný během pandemie. Prodejem státního podílu si Němci přišli na 760 milionů eur. Stabilizace Deutsche Lufthansa AG je tak podle tiskové zprávy úspěšně dokončena. Zbývající podíly byly prodány různým investorům prostřednictvím zrychleného procesu zvaného bookbuilding. Akcie Lufthansy klesly o 2 procenta.

Hospodářský stabilizační fond Spolkové republiky Německo (WSF) v poslední době stále držel kolem 6,2 procenta základního kapitálu společnosti (74,4 milionu akcií). WSF získal původní podíl 20 procent na základním kapitálu Deutsche Lufthansa AG v létě 2020 za 306 milionů eur. Bylo dohodnuto, že holding bude prodán nejpozději do října příštího roku. Lufthansa stihla splatit všechny půjčky a vklady vlády v předstihu již loni v listopadu.

„Celkový výnos 1,07 miliardy eur pro WSF z prodeje jeho podílu výrazně převyšuje 306 milionů eur investovaných do jeho získání,“ řekla Jutta Doenges, výkonná ředitelka WSF.

Jménem všech zaměstnanců Lufthansy bych rád poděkoval současné i předchozí spolkové vládě a všem německým daňovým poplatníkům za podporu naší společnosti v nejhorší finanční krizi v historii Lufthansy. Stabilizace společnosti byla úspěšná a federální vládě se to vyplácí i finančně. Stabilizační fondy jsme splatili dříve, než se očekávalo, a WSF nyní také prodal poslední zbývající akcie rok před termínem. Tím je stabilizace Lufthansy dovedena do úspěšného konce. Lufthansa je opět zcela v soukromých rukou,“ řekl Carsten Spohr, generální ředitel Deutsche Lufthansa AG.

Kupcem akcií má být německý miliardář a podnikatel v logistice Klaus-Michael Kühne. Ten by tak měl nyní ve společnosti vlastnit podíl ve výši zhruba 17,5 procenta.

Tagy Lufthansa
4 komentáře