Německá vláda se začne zbavovat podílu v zachráněné Lufthanse

Airbus A340-600 společnosti Lufthansa. Pramen: LufthansaAirbus A340-600 společnosti Lufthansa. Pramen: Lufthansa

Podmínkou státní pomoci byla restrukturalizace vedoucí ke snížení nákladů. Součástí je propouštění a redukce flotily.

Německá vláda v pondělí uvedla, že prodá část svého dvacetiprocentního podílu ve skupině Lufthansa. Podíl drží od loňského jara státní Fond pro hospodářskou stabilizaci (WSF), který balík akcií získal v rámci vládní akce na záchranu leteckého dopravce. Pomoc s účastí státu činila devět miliard eur, samotný akciový podíl získal fond za 300 milionů eur.

WSF chce aktuálně zredukovat svůj podíl maximálně o čtvrtinu (na 15 procent), a to během několika týdnů. WSF uvedl, že celý podíl, jenž má nyní cenu přes jednu miliardu eur, prodá do konce roku 2023.

Lufthansa ve druhém čtvrtletí snížila meziročně svou ztrátu na polovinu a ke konci roku plánuje návrat k zisku. Zároveň chystá emisi nových akcií, aby mohla daňovým poplatníkům vrátit část peněz ze záchranného programu. K emisi přistoupí patrně před parlamentními volbami, které se v Německu budou konat 26. září. Akcionáři schválili možné zvýšení kapitálu o 5,5 miliardy eur.

Podmínkou státní pomoci byla restrukturalizace vedoucí ke snížení nákladů. Součástí je propouštění a redukce flotily do roku 2023 z 800 letadel na 650. V plánu je mimo jiné konec čtyřmotorových letadel A340-600 a A380. První jmenovaný typ se nicméně vrací dočasně do provozu díky rostoucí poptávce po takzvaných prémiových službách.

redakce + ČTK

Tagy Lufthansa
3 komentáře