Němci si budou vybírat mýto sami, původně soukromá firma zůstane státní

Mýto v Německu se vybírá pomocí satelitní technologie. Foto: Toll CollectMýto v Německu se vybírá pomocí satelitní technologie. Foto: Toll Collect

Německo je další zemí, kde bude výběr mýta plně v rukou státu. Německé ministerstvo dopravy se rozhodlo, že si ponechá

Německo je další zemí, kde bude výběr mýta plně v rukou státu. Německé ministerstvo dopravy se rozhodlo, že si ponechá sto procent v původně soukromé společnosti Toll Collect, která má výběr mýta na starosti. Podle ministra dopravy Andrease Scheuera to bude levnější než si najímat soukromého provozovatele.

Své rozhodnutí zveřejnil dnes na webových stránkách ministerstva. Německo bylo dočasně majitelem společnosti Toll Collect od 1. září, kdy vypršel kontrakt na provoz německého mýtného systému. Firmu vlastnil ze 45 % Daimler, dalších 45 % měl Deutsche Telekom, zbytek společnosti Cofiroute patřící pod Vinci.

Německo si spočítalo, že provozem ve vlastní režii ušetří 357 milionů euro za dvanáct měsíců. Původně firmu Toll Collect převzala pouze dočasně, než najde nového operátora mtného systému. „Provoz systému mýtného státem je za současných podmínek úspornější, než když se o něj bude starat soukromý provozovatel,“ řekl Scheuer. Ministerstvo současně zrušilo tendr na provozovatele mýta. Ta trvala přes dva roky.

Tagy Mýtný systém v Německu Toll Collect
2 komentáře