Němci dokončili spojku, na mnichovské letiště dojedou vlaky i z východu Bavorska

Mnichovské letiště. Pramen: Letiště MnichovMnichovské letiště. Pramen: Letiště Mnichov

Železniční spojení na mnichovské letiště se ode dneška výrazně zlepší, a to i ve směru z Čech. Němci počátkem prosince

Železniční spojení na mnichovské letiště se ode dneška výrazně zlepší, a to i ve směru z Čech. Němci počátkem prosince slavnostně otevřeli po téměř čtyřech letech výstavby nový úsek trati, který napojuje letiště na koridor vedoucí z Řezna do Mnichova.

Konkrétně jde o odbočku z hlavní trati mezi městy Freising a Neufahrn, které se dostalo názvu Neufahrner Kurve. Odbočka měří 2,3 kilometru a její součástí je i most přes šestiproudou dálnici A92. Náklady činily v přepočtu zhruba 2,4 miliardy korun.

Erding_Ring, oranžově nový úsek.
Pramen: Qui1che, Wikimedia Commons

„Nejde o nijak dlouhý úsek, významem jde ale o velký projekt, z něhož bude mít prospěch celý region,“ uvedl při dokončení stavby spolkový ministr dopravy Andreas Scheuer. Z Řezna, kde zastavují i expresy z Čech, tak mohou začít jezdit přímé vlaky na letiště. Cesta potrvá hodinu a čtvrt, dosud museli cestující z východu Bavorska přesedat ve Freisingu na autobus.

Neufahrner Kurve je součástí velkého projektu, který by měl do budoucna vytvořit mezi Mnichovem a jeho mezinárodním letištěm uzavřený železniční okruh. Kruh má uzavřít spojka z letiště na Erding a také na trať směrem do Rakouska. Tím se letiště stane pro vlaky průjezdným. Jde o takzvaný Erdinger Ringschluss, který mimo jiné umožní přímé spojení letiště se Salcburkem.

Tagy Bavorsko letiště
3 komentáře