dkv-spojujeme

Nejvytíženější českou plavební komoru čeká na podzim odstávka kvůli opravám

Plavební komora Smíchov. Autor: Jvs – Vlastní dílo, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1779864Plavební komora Smíchov. Autor: Jvs – Vlastní dílo, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1779864

Plavební komora Praha Smíchov, která je zřejmě nejvytíženějším zdymadlem ve střední Evropě, bude v říjnu a listopadu pro provoz uzavřená.

Plavební komora Praha Smíchov, která je zřejmě nejvytíženějším zdymadlem ve střední Evropě, bude v říjnu a listopadu pro provoz uzavřená. Povodí Vltavy (PVL) chystá opravy kamenného zdiva a technologického zařízení (výměnu horních stavítek) v celkové hodnotě zhruba osm milionů korun.

„Plavební komora Smíchov je nejvytíženější plavební komorou na vltavské vodní cestě, proto se vždy snažíme odstávky co do četnosti minimalizovat. Opravy na komoře realizujeme většinou pro více oprav dohromady, případně v souvislosti s odstávkami jiných plavebních komor,“ uvedl mluvčí PVL Hugo Roldán.

Komora bude podle oznámení Státní plavební správy mimo provoz od 7. října do 24. listopadu. Podle Roldána jde o nejvytíženější komoru ve střední Evropě, každoročně jí propluje zhruba 26 tisíc plavidel. Je v provozu celý rok sedm dní v týdnu. Druhým nejvytíženějším zdymadlem v tuzemsku je Štvanice s 10 tisíci plavidly ročně; aktuálně prochází modernizací.

PVL chystá i alternativní vodní cestu centrem Prahy. Ta má vniknout výstavbou paralelní komory k přetížené smíchovské komoře na druhé straně Dětského ostrova. „Bylo přerušeno stavební řízení a nyní probíhá správní řízení k udělení výjimky z chráněných živočichů,“ sdělil Roldán. Zatím poslední nová plavební komora vznikla v Praze v polovině osmdesátých let spolu s modřanským jezem.

Tagy Komora Smíchov oprava Povodí Vltavy
Žádné komentáře