Nejvyšší soud potvrdil vítězství drah nad Stadlerem ve věci pozdní dodávky motoráků

Motorový vůz Stadler RS 1 odjíždí z Mníšku u Liberce do Frýdlantu. Trať Liberec - Černousy by se mohla stát základem pro budoucí rychlejší spojení Prahy a Berlína přes Liberec a Görlitz. Foto: Jan SůraMotorový vůz Stadler RS 1 odjíždí z Mníšku u Liberce do Frýdlantu. Trať Liberec - Černousy by se mohla stát základem pro budoucí rychlejší spojení Prahy a Berlína přes Liberec a Görlitz. Foto: Jan Sůra

České dráhy definitivně dotáhly k vítězství jeden ze série sporů se společností Stadler Pankow v kauze pozdní dodávky vlaků pro

České dráhy definitivně dotáhly k vítězství jeden ze série sporů se společností Stadler Pankow v kauze pozdní dodávky vlaků pro kraj Vysočina. Nejvyšší soud zamítl dovolání Stadleru a potvrdil nárok drah na pokutu 13,1 milionu plus úroky a příslušenství. Deníku Zdopravy.cz to sdělil mluvčí drah Radek Joklík.

Stadler tahal ve sporu od začátku za kratší konec provazu. Drahám dal nejprve za pravdu obvodní soud a následně i odvolací pražský městský soud. Poté Stadler pokutu zaplatil, skrze dovolání k Nejvyššímu soudu se nicméně domáhal jejího zrušení a vrácení.

Jde pouze o jeden ze série sporů kolem motoráků s obchodním názvem RegioSpider. Dráhy podaly na německého výrobce ze švýcarské skupiny Stadler celkem pět soudních žalob, které se týkají dodávky 33 motorových vlaků z počátku tohoto desetiletí. Vedle Vysočiny vlaky jezdí i v Libereckém kraji.

Zmíněná dodávka vlaků měla hodnotu 1,8 miliardy, dráhy se nyní snaží skrze soudy vymoci pokuty v celkové výši sto milionů korun. Důvodů je více, primárně jde o zpožděná dodání vlaků a potřebných dokumentů nebo o záruční opravy.

Přes úspěch drah u Nejvyššího soudu vede zatím Stadler na body. Vyhrál první malý spor o milion korun loni v květnu u Městského soudu. Milion dráhy žádaly jako náhradu za dodatečné náklady na strojvedoucí, které vznikly údajně vadnou technickou dokumentací. Dráhy proti rozsudku podaly dovolání. Druhý bod si Stadler připsal ve sporu o koeficienty provozuschopnosti na Liberecku, kde dráhy žádaly osm milionů. U pražského obvodního soudu neuspěly a neodvolaly se. Nyní Nejvyšší soud zakončil verdiktem ve prospěch drah zatím největší spor, další dvě žaloby ještě k verdiktu nedospěly.

Pozn. red.: Stav soudních sporů jsme v 17:00 v posledním odstavci upřesnili na základě dodatečných informací od ČD.

Tagy České dráhy Nejvyšší soud pokuta Stadler Pankow žaloba
3 komentáře