Největší dálniční odpočívka. ŘSD na Rozvadov vypsalo tendr s cenou 846 milionů

Demolice celnice v Rozvadově. Pramen: ŘSDDemolice celnice v Rozvadově. Pramen: ŘSD

Jedním z cílů je podle ŘSD zcivilizovat vjezd do republiky.

Po jarní demolici nevyužívaných celních budov se Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) přesouvá s přípravou velké modernizace dálniční odpočívky Rozvadov do finální fáze. Vypsalo tendr na stavební firmu, která přestavbu a rozšíření odpočívky provede. Předpokládaná hodnota zakázky je 846 milionů korun, ačkoliv v letáku ke stavbě ŘSD donedávna uvádělo 472 milionů.

„Po rekonstrukci obou odpočívek vlevo i vpravo bude k dispozici v součtu 509 míst pro kamiony. Na stavbu je požádáno o vydání stavebního povolení,“ uvedl na síti X šéf ŘSD Radek Mátl. Aktuálně je pro kamiony k dispozici necelých 300 parkovacích míst. Stavba by měla začít ještě letos.

„Význam odpočívky je dán také její polohou, kdy jde o odpočívku umístěnou přímo na hranici s Německem. Proto kromě zajištění standardních služeb pro uživatelé dálnice, musí být v rámci odpočívky zajištěny i služby spojené s nákupem mýta a dálničních známek. Stejně tak i zázemí pro bezpečnostní složky, které zajišťují kontrolu hranic. I z těchto důvodu je odpočívka Rozvadov největší odpočívkou v celé České republice,“ stojí v dokumentech ŘSD.

Odpočívka se rozroste v místech zdemolovaných celních budov. Ve směru do Německa zmizely čtyři objekty, na protější straně pět. Podle ŘSD je nynější kapacita odpočívky zcela vyčerpána, hlavně okolo svátků a před víkendem. Chybějí záchody, které jsou dnes jen na čerpací stanici. Doplní je nové samostatné toalety se sprchami.

V části areálu budou stanoviště bezpečnostních složek. Budova odbavení na vjezdu do ČR bude po opravě sloužit jako infocentrum a pro služby motoristům. Na každé straně vznikne dětské hřiště a odpočinková zóna pro řidiče. Odpočívka bude vybavena systémem sledování obsazenosti, telematikou pro rozřazování kamionů a kamerami.

Během stavby by měl být zachován provoz vždy alespoň na jedné straně. Do konce roku 2025 bude probíhat modernizace pravé strany ve směru z ČR, další rok se dokončí levá strana.

Jedním z cílů je podle ŘSD také zcivilizovat vjezd do republiky.

Tagy D5 odpočívka Rozvadov ŘSD
35 komentářů