Největší cestovní kanceláře stahují Čechy z Rhodosu, vypraví repatriační lety

Boeing 737 MAX 8. Foto: SmartwingsBoeing 737 MAX 8. Foto: Smartwings

Na sociálních sítích si lidé stěžují na nedostatek informací.

Cestovní kanceláře Exim Tours a Fischer ruší cesty na jih řeckého ostrova Rhodos, kde vypukl lesní požár a přiblížil se k turistickým centrům Kiotari a Lardos. Zákazníkům, kteří měli odletět dnes ráno, v sobotu cestovní kanceláře nabídly bezplatné storno nebo změnu na jiný zájezd. Klienty, kteří byli v sobotu na Rhodosu evakuováni a dnes měli odletět, se podařilo dostat do Česka.

Mateřská skupina obou cestovních kanceláří dnes v noci vyšle repatriační let z Prahy, který přepraví Čechy z nejvíce zasažených oblastí. Čedok nabídne změnu zájezdu či termínu lidem, kteří mají na jih Rhodosu odcestovat v pondělí. CK Blue Style uvedla, že ruší zájezdy na jih ostrova, nabídne klientům změnu termínu, místa či stornování zájezdu. ČTK to dnes řekli mluvčí společností. Lety na ostrov se podle Letiště Praha zatím neruší.

Na sociálních sítích si lidé stěžují na nedostatek informací v souvislosti s naplánovanými zájezdy na Rhodos. Někteří uvádějí, že mají v nejbližších dnech odletět z Česka na Rhodos na dovolenou a cestovní kanceláře jim tvrdí, že zájezd nebude zrušen. Mluvčí CK Fischer Jan Bezděk uvedl, že obvolávají klienty podle data odletu, další termíny tak budou řešit podle vývoje situace na ostrově.

Lety z Rhodosu do Prahy se zatím neruší

Dnes v noci vypraví skupina, do které patří cestovní kanceláře Fischer a Exim Tours, repatriační let, který bude mít kapacitu 189 míst a obstará ho dopravce Smartwings. Let je podle Bezděka určený pro klienty, kteří byli evakuovaní z jihu ostrova během pátečního večera. „Zohledníme samozřejmě i třeba zdravotní stav klientů, to, jestli jde o rodinu s dětmi nebo seniory,“ dodal.

Mluvčí Čedoku Kateřina Pavlíková řekla, že cestovní kancelář měla na ostrově asi 300 evakuovaných klientů, kteří jsou v náhradních hotelech nebo v evakuačních centrech. „Většina lidí však má rezervované pobyty v jiných částech ostrova, kde nejsou žádná omezení,“ uvedla.

Později se na sociálních sítích Čedoku objevila informace o vypravení vlastního repatriačního letu pro více než dvě stovky lidí. Náklady za let půjdou plně za cestovní kanceláří.

Mluvčí Letiště Praha Michal Procházka dodal, že lety z řeckého ostrova se zatím neruší a nemění.

Tagy Blue Style Čedok CK Fischer DER Touristik Exim Tours požár Řecko repatriační lety Rhodos smartwings SW
28 komentářů