Nejstrmější pozemní lanovka v ČR slaví 115 let, celou sobotu je svezení zdarma.

Lanová dráha Imperial. Foto: vitmalinovsky / Wikimedia CommonsLanová dráha Imperial. Foto: vitmalinovsky / Wikimedia Commons

Lanovka slouží nejen lázeňským hostům.

Lanovka spojující Divadelní náměstí v lázeňském centru Karlových Varů s hotelem Imperial dnes slaví s několikadenním zpožděním 115. narozeniny. Lanovka je nejstrmější pozemní lanovkou v Česku a druhou nejstarší tunelovou lanovkou na světě (starší je v Istanbulu). Jezdit začala 18. května roku 1907.

K dnešnímu výročí přichystal Dopravní podnik Karlovy Vary bohatý program. Každou hodinu od 10 do 15 hodin bude otevřena strojovna lanovky doplněná komentovanou prohlídkou.

Lanovka bude samozřejmě po celý den jezdit zdarma a každý cestující si odnese památeční jízdenku. Pro děti i dospělé jsme připravili soutěžní kvíz o hodnotné ceny,“ řekl předseda představenstva DPKV Jiří Vaněček.

Jedná se o unikátní lanovou dráhu, která dokáže cestujícím výrazně zkrátit cestu do lázeňského centra. Je totiž k dispozici nejen lázeňským hostům ubytovaným v hotelu Imperial, ale i obyvatelům Karlových Varů, neboť navazuje na některé autobusové spoje,“ vysvětluje místopředseda DPKV pověřený řízením společnosti Lukáš Siřínek.

Lanová dráha Imperial je 127 metrů dlouhá a jízda mezi oběma stanicemi trvá zhruba jednu minutu. Lanovka překoná převýšení 57 metrů a jezdí rychlostí dva metry za sekundu. Za hodinu dokáže přepravit téměř osm set osob. Má elektrický pohon, je jednokolejná s výhybnou uprostřed.

Tagy DPKV Karlovy Vary Lanová dráha Imperial
6 komentářů