Nejmenší posunovací lokomotivy od CZ LOKO míří k srbskému dopravci

Lokomotiva EffiShunter 300 pro Srbsko. Pramen: CZ LOKOLokomotiva EffiShunter 300 pro Srbsko. Pramen: CZ LOKO

Česká strojírna CZ LOKO uspěla v tendru srbského státního dopravce Srbija voz na dodávku posunovacích lokomotiv. V prvním čtvrtletí 2021

Česká strojírna CZ LOKO uspěla v tendru srbského státního dopravce Srbija voz na dodávku posunovacích lokomotiv. V prvním čtvrtletí 2021 do Srbska zamíří dva stroje typu EffiShunter 300. Jde o nejmenší zástupce rodiny posunovacích lokomotiv od CZ LOKO.

Srbský dopravce je využije ve stanicích a depech k posunu vozidel a řazení souprav. „Neustále hledáme nové příležitosti na trhu. K nim vedou dvě cesty: přes vývoj nových lokomotiv a teritoriální rozvoj. To neznamená jen otevřít nový trh, ale také na něm upevňovat pozici. A o to nám na Balkáně jde především,“ uvedl vedoucí obchodního týmu Ľubomír Dlábik.

Společnost Srbija voz ale nebude prvním uživatelem českých effishunterů v Srbsku. Už v březnu tam odjedou dva EffiShuntery 300, které si loni objednal státní správce tratí Infrastruktura železnice Srbije. Ten je využije při vozbě lehčích pracovních vlaků, nasazovaných k údržbě železniční infrastruktury. Součástí obou zakázek je instalace národního zabezpečovače Indusi.

„Právě pozitivní reference u správce tratí nám významně pomohla k vítězství v soutěži u státního dopravce,“ dodal Dlábik.

EffiShunter 300 je dvounápravová lokomotiva poháněná spalovacím motorem CAT C13 o výkonu 328 kW s elektrickým přenosem výkonu AC/DC a maximální rychlostí 60 km/h. „Třístovku“ vlastní rovněž České dráhy, ČEPRO, VÚŽ a polské Metro Warszawskie. V Polsku má za sebou testovací zkušební dobu, nyní se čeká na finální schválení do pravidelného provozu při technologické obsluze mezi halami pro údržbu souprav u stanice Kabaty.

Tagy CZ Loko EffiShunter 300 lokomotiva Srbsko
23 komentářů