Nejméně cestujících od roku 1972. Dříve největší evropské letiště otevře po dvouleté pauze Terminál 4

Airbus A319 Českých aerolinií v Londýně na letišti Heathrow. Foto: ČSAAirbus A319 Českých aerolinií v Londýně na letišti Heathrow. Foto: ČSA

Počet cestujících na Heathrow byl v porovnání s roky před pandemií na čtvrtině běžného stavu.

Roky neexistovalo v celé Evropě větší letiště podle počtu cestujících. Londýnské Heathrow loni v žebříčku spadlo až na osmé místo a odbavilo nejméně cestujících od roku 1972.

Vyplývá to z dnes zveřejněných výsledků firmy. Heathrow loni odbavilo 19,4 milionu cestujících, což je proti prvnímu roku pandemie o 2,6 milionu pasažérů méně. Letiště postihl vyšší propad než řadu jiných letišť především díky velmi silné orientaci na dálkovou dopravu, která během pandemie propadla nejvíce. Před pandemií odbavovalo letiště kolem 80 milionů cestujících ročně. Loňský propad způsobil letišti ztrátu 1,6 miliardy liber.

I přes opatrný optimismus neočekává vedení firmy návrat na čísla před vypuknutím pandemie dříve než v roce 2025 nebo 2026. Už letos očekává ale velký skok v porovnání s loňským rokem, ale až v létě. První dva měsíce letošního roku ukazují zatím provoz o čtvrtinu nižší, než byl odhad. Letos očekává 45,5 milionu cestujících. I kvůli očekávanému obnovení poptávky letiště opět otevře Terminál 4.

V evropském žebříčku spadlo Heathrow na osmé místo, nejvíce cestujících v Evropě odbavilo nové letiště v Istanbulu a moskevské Šeremetěvo, následované pařížským letištěm Charles de Gaulle. Tureckému a ruskému letišti pomohla k prvním místům především silná vnitrostátní doprava, která nebyla tak omezena jako mezinárodní cestování. Všechna tři další největší evropská letiště (Paříž CDG, Amsterdam a Frankfurt) ale loni už na rozdíl od Heathrow vykázala růst.

Tagy Heathrow LHR Londýn Heathrow
5 komentářů