Nejen vlaky. Cestování zdarma mají ukrajinští občané i v Praze a v Libereckém kraji

Příjezd ukrajinských uprchlíků do Česka. Foto: České dráhyPříjezd ukrajinských uprchlíků do Česka. Foto: České dráhy

Bezplatné cestování má usnadnit Ukrajincům život po útěku z vlasti.

Praha a Liberecký kraj umožnily dočasně přepravu Ukrajinců v rámci své dopravní sítě zdarma. Už včera dopoledne tuto novinku oznámila Praha, včera večer také Liberecký kraj.

„První týdny se stačí při kontrole prokázat platnými dokumenty Ukrajiny. Pak budeme muset vymyslet nějaký lépe kontrolovatelný systém, ale teď na nic nečekáme. Ve spolupráci se Středočeským krajem a železničními dopravci v České republice zavádíme stejné podmínky bezplatné přepravy pro občany sužované válkou,“ uvedl náměstek primátora Adam Scheinherr. Podle něj jde o opatření, které může Ukrajincům pomoci. „Pomoc lidem, kteří k nám utíkají před válkou, aby v Praze prozatím našli bezpečný druhý domov, je pro mě naprostou samozřejmostí,“ dodal Scheinherr.

Zavedení stejného opatření oznámil Liberecký kraj. Možnost cestování zdarma se týká všech vlaků a autobusů, které jsou v síti IDOL včetně MHD v Liberci. „Lidé, kteří sem docestovali z Ukrajiny, mají v prvních dnech pobytu řadu starostí s řešením základních životních otázek. Tímto jim alespoň trochu pomůžeme,“ uvedl Jan Sviták, statutární náměstek hejtmana pro dopravu. Už minulý týden první dopravci nabídli Ukrajincům cestování zdarma po předložení cestovního pasu.

K pomoci Ukrajině se mezitím přidávají další dopravci. Od pátku pomáhá se zajištěním dopravy partner FlixBusu Umbrella Coach&Buses. Společnost vyzvala prostřednictvím sociálních sítí k darování humanitárních potřeb a centrálně je shromažďuje ve svém sídle v Praze. Kromě těchto soukromých darů zajišťuje v případě potřeby i nezbytné věci, jako je voda, přikrývky a hygienické potřeby, které poskytuje na vlastní náklady.

Ukrajinci, kteří uprchli před válkou, budou jezdit v MHD v Mladé Boleslavi od 2. března zdarma. Postačí jim prokázat se takzvaným vízem strpění. Dnes o tomto rozhodnutí městské rady informovala radnice na webu města. V Mladé Boleslavi mají pro ukrajinské uprchlíky připraveno téměř 110 míst dlouhodobého ubytování.

Tagy Liberecký kraj pomoc Ukrajině praha
6 komentářů