Nejdražší silnice Jihomoravského kraje. Miliardový obchvat Blučiny propojí D2 a D52

Část budoucího obchvatu Blučiny. Foto: Jihomoravský krajČást budoucího obchvatu Blučiny. Foto: Jihomoravský kraj

Nová silnice vyjde na miliardu korun.

Jihomoravský kraj plánuje začít ještě letos s přípravnými pracemi souvisejících se stavbou obchvatu Blučiny. Nová silnice se stane novou spojkou mezi dálnicemi D2 a D52.

Kraj dnes oznámil, že má hotový koncept projektu a schválil spolufinancování stavby, většinu má zaplatit dotace Integrovaného regionálního operačního programu. Letos na podzim začnou práce na přeložkách sítí, stavba začne nejdříve příští rok.

„Není to ani rok, co jsme finišovali s obchvatem Čebína, který stál přes půl miliardy. Dnes jsme jen krůček od zahájení nejdražší krajské akce, kterou bude více než miliardový obchvat Blučiny. Koncept projektu prochází přes poslední připomínkové kolečko, dotační žádost je připravená a předpokládám, že v nejbližších týdnech vypíšeme výběrové řízení na zhotovitele této akce,“ uvedl na tiskové konferenci hejtman Jan Grolich.

Hotovo v roce 2028

Nová spojka bude dlouhá 4,5 kilometru. „Zahrne dvě křižovatky, tři sjezdy, pět mostů a jeden podchodu pro cyklisty. Pokud vše půjde podle plánu, tato stavba uleví místním od husté a hlučné dopravy už na konci roku 2028,“ řekl náměstek hejtmana Jihomoravského kraje pro dopravu Jiří Crha.

Trasa obchvatu Blučin. Foto: Správa a údržba silnic Jihomoravského kraje

Obchvat bude začínat u dálniční křižovatky a dál povede severně od obce územím nivy Litavy. Půjde o dvoupruhou komunikaci. Na stávající silnici II/425 se napojí okružní křižovatkou u benzinové pumpy mezi Vojkovicemi a Židlochovicemi. „Silniční obchvat bude na násypu, který bude díky mostům překlenovat místní vodoteče a silniční komunikace nižší třídy a polní cesty. Součástí stavby je i přeložka silnice III/41614 v délce téměř půl kilometru. Délka úprav ostatních navazujících pozemních komunikací je 1,418 km,“ dodal ředitel Správy a údržby silnic Jihomoravského kraje Roman Hanák.

Podle starosty Blučiny Jana Šenkýře silnice vyřeší silný provoz v obci s více než dvěma tisíci obyvateli. „Krajská silnice se přes den v podstatě ani nedá přejít. Velmi pomůže majitelům nemovitostí v bezprostřední blízkosti současné silnice, kterým jejich nemovitosti doslova pukají. Pro nás všechny to bude velká úleva,“ dodal Šenkýř.

Tagy Blučina D2 D52 II/416 Jihomoravský kraj obchvat Blučiny
14 komentářů