Nehoráznost, odsoudili odboráři Českých drah Dufka za slova o restauracích

Zastávka Nižbor. Chátrající železniční sklad z roku 1876 proměnil Tomáš Hanák ve stylovou hospodu. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářZastávka Nižbor. Chátrající železniční sklad z roku 1876 proměnil Tomáš Hanák ve stylovou hospodu. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Českodrážní odbory nesouhlasí s názorem, že by covid měl přinést „očistný“ proces v sektoru služeb

Předseda Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek si svými slovy na adresu restaurací „zavařil“ nejen u hostinských, ale i u odborářů Českých drah. Podnikový výbor Odborového sdružení železničářů (OSŽ), které je členem Asociace samostatných odborů, na posledním zasedání Dufkovy vývody příkře odsoudil.

Dufek před několika dny v médiích prohlásil, že Česko potřebuje jen polovinu nynějších restaurací, zbytek jsou podle něj pouze nálevny, kde se podává alkohol. Později krachy restaurací označil za očistný proces.

Restauratéři se dostali do finančních potíží poté, co vláda kvůli nákaze covidu restaurace zavřela. Majitelé mimo jiné poukazují, že v pohostinství pracuje na 250 tisíc lidí, z nichž řada zřejmě skončí na úřadech práce. „Tým hostince v Únětickém pivovaru prohlašuje: Česká republika nepotřebuje ani polovinu odborářských šéfů jako jste vy. U nás nejste vítán,“ nenechaly na sebe reakce dlouho čekat.

Reakce na vystoupení předsedy ASO p. Bohumíra Dufka dne 9. 11. 2020

V rámci diskuze PV OSŽ při ČD, a. s. zazněla ze strany členů značná kritika na vyjádření pana Dufka ohledně jeho názoru na postoj státu k míře výpomoci subjektům v různých sektorech služeb.
PV OSŽ při ČD, a. s. zásadně nesouhlasí s názorem, že by probíhající ekonomické problémy vyvolané pandemií Covid-19 měly posloužit jako jakýsi „očistný“ proces v sektoru služeb. Považujeme za nehoráznost posuzovat v této době, kdo si zaslouží poskytnutí podpory a kdo nikoliv. P. Dufek by si měl uvědomit, že je to státní moc, která v tuto chvíli brání svými opatřeními ve standardním procesu hospodářské soutěže.

PV OSŽ při ČD, a. s. žádá zástupce OSŽ v předsednictvu ASO p. Mgr. Martina Malého, aby prezentoval názor členů PV na nejbližším zasedání dotčeného orgánu a zároveň požádal p. Dufka, aby napříště v těchto a podobných otázkách sděloval většinový názor kolektivního orgánu, nikoliv svůj soukromý. Toto může činit v soukromí, popřípadě až nebude ve funkci předsedy ASO.

V Praze dne 11. 11. 2020

Vladislav Vokoun
předseda PV OSŽ při ČD, a.s.

Tagy Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek Odborové sdružení železničářů
144 komentářů