Nečekaná zakázka pro Airbus. Tchajwanský Starlux objednal osm A330neo

A330-900 v barvách Starlux. Foto: AirbusA330-900 v barvách Starlux. Foto: Airbus

Letadla má dopravce převzít příští rok, odsunul naopak dodávku větších A350.

V době nejhlubšího propadu dálkové letecké dopravy zaznamenal Airbus nečekanou zakázku. Nový tchajwanský dopravce Starlux Airlines si objednal osm nových letadel Airbus A330neo, které si pronajme od leasingové společnosti Air Lease Corp.

Novou objednávku oznámil Airbus na svém twitterovém účtu. Výrobce, aerolinka nebo leasingová společnost ale nevydaly k transakci žádnou detailnější tiskovou zprávu.

Starlux jsou nové tchajwanské aerolinky, které teprve loni převzaly první Airbus A321neo a nestihly ani pořádně zahájit provoz, protože chod oboru narušila pandemie kononaviru. Do té doby nabízely aerolinky provoz jen na třech trasách. Aerolinky na situaci reagují i nabídkou „letů nikam“, což jsou v podstatě vyhlídkové lety kolem Tchaj-wanu.

Firma už dříve objednala pro dálkové lety 17 Airbusů A350. Podle tchajwanského serveru Apple Daily se ale s Airbusem dohodly na odložení dodávek až na rok 2022. A330neo naopak mají převzít už příští rok. Kromě toho dopravce oznámil i objednání dalších tří A321neo ke stávající objednávce deseti letadel.

Airbus za srpen zaznamenal jedinou objednávku na nové letadlo: ACJ320neo. Není úplně jasné, zda se zakázka pro Starlux započítá do nových kontraktů, zda již nejde o zakázku pro leasingovou společnost. V srpnu dodal Airbus zákazníkům 39 letadel.

Tagy A330-900 A330neo Airbus Starlux Airlines
Žádné komentáře