Nebourej a vyděláš si více. V Brně zavádí novou motivaci pro řidiče

První den provozu trolejbusů do Soběšic. Foto: DPMB|První den provozu trolejbusů do Soběšic. Foto: DPMB|

Kvůli častějším nehodám řidičů musí dopravní podnik platit vyšší pojistku.

Dopravní podnik města Brna (DPMB) přidá od 1. června svým zaměstnancům další dvě procenta. Domluvil se na tom při kolektivním vyjednávání s odborovými organizacemi.

Na ještě větší růst mohou dosáhnout řidiči a řidičky. Pokud od června do konce listopadu nebudou mít nehodu, získají bonus 10 tisíc korun. Odměna má snížit nehodovost a zvýšit kvalitu poskytovaných služeb.

Počet nehod jako takový zůstává přibližně stejný. O sedm procent nám ale vzrostl počet nehod, které zavinili naši řidiči. Jsme si vědomi toho, že v Brně panuje nelehká dopravní situace, proto nechceme působit restriktivně, ale spíše jít cestou pozitivní motivace. Řidiči, kteří nebudou mít od června do konce listopadu nehodu, získají odměnu 10 tisíc korun,“ řekl Jan Seitl, dopravní ředitel DPMB.

Více zaviněných nehod pro DPMB znamená vyšší výdaje za opravy vozů, ale i vyšší pojistné. V případě autobusů se kvůli většímu počtu těchto nehod zvýšilo pojistné o více než 80 procent.

K poslednímu navýšení mezd došlo v DPMB v lednu, kdy stouply o pět procent. „Na začátku roku jsme navyšovali mzdy v dopravním podniku o pět procent a slíbili jsme, že pokud bude firma v dobré kondici, mzdy se pokusíme znovu valorizovat. Celkový sedmiprocentní nárůst mezd podnik vyjde téměř na sto miliónů korun,“ uvedl Miloš Havránek, generální ředitel Dopravního podniku města Brna.

Tagy Dopravní podnik města Brna DPMB kolektivní vyjednávání
42 komentářů