Navýšené dalby v Lovosicích mají udržet lodě i při největších povodních

Zmodernizované ochranné stání pro lodě v Lovosicích. Pramen: ŘVCZmodernizované ochranné stání pro lodě v Lovosicích. Pramen: ŘVC

Stání v Lovosicích je nově tvořeno třemi vysokovodními dalbami, u kterých se může vyvázat až 137 metrů dlouhá loď.

Ředitelství vodních cest (ŘVC) završilo modernizaci ochranného stání pro velká plavidla u přístavu Lovosice-Prosmyky. Vylepšení spočívá především v navýšení dalb, které by nově měly udržet lodě i při větších povodních, než byly ty v roce 2002.

Stání v Lovosicích je nově tvořeno třemi vysokovodními dalbami určenými pro vyvázání jednoho plavidla či sestavy plavidel o celkových rozměrech až 137 x 11,5 metru. Plavidlům bude sloužit i za běžných vodních stavů, podobně jako stání v Hřensku, které modernizací prošlo přes třemi lety.

„Navýšené dalby ochranného stání v Lovosicích převyšují úroveň kritické hladiny z povodní roku 2002 o 2,8 metru, aby bezpečně dosahovaly až nad úroveň vyvázané lodě, která zde povodně spolehlivě přečká,“ řekl šéf ŘVC Lubomír Fojtů.

Každá dalba je tvořena čtveřicí svařených ocelových trubek spojených podestami. Prostřední dalba je osazena ocelovou přístupovou lávkou, která ji spojuje se břehem. Náklady na modernizaci stání činily 25 milionů korun včetně DPH, pokryl je Státní fond dopravní infrastruktury.

Stavbu provedla společnost Labská, strojní a stavební.

Zmodernizované ochranné stání pro lodě v Lovosicích. Pramen: ŘVCZmodernizované ochranné stání pro lodě v Lovosicích. Pramen: ŘVCZmodernizované ochranné stání pro lodě v Lovosicích. Pramen: ŘVCZmodernizované ochranné stání pro lodě v Lovosicích. Pramen: ŘVCMísto budoucího ochranného stání Lovosice-Prosmyky (červenec 2023). Pramen: ŘVC
Tagy ochranné stání Lovosice ŘVC
Žádné komentáře