Návrh a uspořádání nového terminálu na Letišti Praha vypracují Němci

Nové kontrolní stanoviště Letiště Praha v Terminálu 2. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářNové kontrolní stanoviště Letiště Praha v Terminálu 2. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Letiště Praha pokročilo v přípravě výrazného rozšíření schengenského Terminálu 2. Aktuálně zadalo zpracování takzvané Design Study, tedy studie návrhu stavby

Letiště Praha pokročilo v přípravě výrazného rozšíření schengenského Terminálu 2. Aktuálně zadalo zpracování takzvané Design Study, tedy studie návrhu stavby s ověřením technického řešení.

Zakázku, jejíž součástí je i výkon autorského dozoru, získala německá společnost Planeground Airport Consulting, která sídlí v Kolíně nad Rýnem. Cena je téměř 700 tisíc eur (cca 18 milionů korun). „Účelem Design Study je implementace části dlouhodobého plánu rozvoje Letiště Praha týkajícího se rozšíření terminálu, zahrnující architektonický/stavební návrh a funkční uspořádání,“ uvedl mluvčí letiště Roman Pacvoň.

Letiště sice nehovoří o novém terminálu, rozlehlá přístavba „dvojky“ ale toto označení fakticky naplní. Celkový počet stojánek na letišti vzroste z dnešních padesáti na 75. Z toho má být 18 pro velkokapacitní letadla typu Airbusu A380. Dnes může tento letoun zajet ke čtyřem můstkům. V terminálu má vzniknout prostor až pro sedm odbavovacích ostrovů se 170 přepážkami. Dnes je zde přepážek 60.

Přístavba Terminálu 2 je součástí velkých investičních plánů, které mají v příštích letech spolknout až 27 miliard. Vedle terminálu bude klíčová především devítimiliardová investice do nové vzletové a přistávací dráhy. Ta by měla být hotová do roku 2025.

Na konci příští desetiletky pak má zmizet dělení terminálů na schengenský a neschengenský. Cestující budou směrováni podle dopravců a nikoliv podle cílových destinacích. Pražské letiště si loni připsalo devítiprocentní růst, když jeho branami prošlo 16,8 milionu cestujících. Investice mají jeho kapacitu zvýšil na 21 milionů, výhledově ak až na 28 milionů cestujících.

Tento týden Letiště Praha otevřelo novou čekárnu pro cestující se zdravotním postižením či omezenou schopností pohybu a orientace. Čekárna se nachází v odletové hale Terminálu 2 v prostorách bývalé bezpečností kontroly. Cestující zde najdou sedačky, soda bar a k dispozici je jim i asistence, která cestujícímu poskytne doprovod, pomoc s odbavením, průchodem bezpečnostní kontrolou či nástupem do letadla.

Tagy letiště praha přístavba Terminál 2
22 komentářů