Návrat komerčních spojů: Arriva křísí linku do Teplic, Leo Express a RegioJet přidávají spoje

Autobusy Scania Irizar i6 v korporátním nátěru Arriva Express. Foto: ArrivaAutobusy Scania Irizar i6 v korporátním nátěru Arriva Express. Foto: Arriva

Uvolnění vládních opatření proti šíření koronaviru začíná vést k postupnému návratu některých zrušených spojů. Obnovení části pozastavených linek dnes oznámila

Uvolnění vládních opatření proti šíření koronaviru začíná vést k postupnému návratu některých zrušených spojů. Obnovení části pozastavených linek dnes oznámila Arriva, kapacitu postupně rozšiřují také RegioJet a Leo Express.

„Oproti minulému týdnu vidíme nárůst počtu cestujících zhruba o třicet procent. Už od pondělí přidáváme mezi Prahou a Ostravou další spoj, výrazné rozšíření u vlaků i autobusů nastane 3. května,“ řekl mluvčí RegioJetu Aleš Ondrůj. Od května se firma vrátí už ke konceptu čtyř tříd ve vlaku, bude ale dál garantovat zachování rozestupů. Společnost také snížila ceny na úroveň před krizí.

V případě Leo Expressu došlo v minulých týdnech ke zrušení 90 % spojů. Firma dnes oznámila, že zájem o cestování mírně stoupá, a proto od 1. května vrátí na koleje spoj mezi Prahou a Starým Městem a Uherským Hradištěm a zpět. „Pro letní měsíce má dopravce v rezervačním systému nasazeny všechny vnitrostátní vlaky, aby si lidé již nyní mohli kupovat jízdenky pro prázdninové cestování, o které se předpokládá velký zájem,“ uvedl mluvčí firmy Emil Sedlařík. Od 1. května začnou jezdit v plné míře také regionální vlaky na Orlicku a obnoví se i denní spojení mezi Prahou a regionem přes Pardubice a Ústí nad Orlicí.

Do komerční dopravy se vrací také Arriva u autobusů. Od pondělí začne jezdit mezi Prahou a Teplicemi, zatím třikrát denně, postupně bude počty spojů navyšovat. Od 4. května se vrátí na trasu Olomouc – Prostějov – Brno a Přerov – Kroměříž – Brno. U dalších dálkových linek, například z Prahy na jih Čech nebo do horských středisek, zvažuje dopravce možnosti postupné obnovy provozu. Na začátku května vyjede v omezeném režimu linka z Prahy do Písku.

FlixBus původně plánoval restart 27. dubna, nakonec zahájení provozu odsunul na 7. května. „Na obnovení provozu vnitrostátních spojů FlixBusu v Česku pracujeme, v současné chvíli plánovaný termín posouváme. Stále platí, že obnovení provozu bude postupné a na začátku se bude jednat o omezený provoz,“ řekla mluvčí Martina Čmielová. České dráhy zatím návrat komerčních spojů řeší, jasno má být během dnešního dne.

Tagy Arriva LEO Express RegioJet
9 komentářů