pruvodce

Nástup všemi dveřmi se osvědčil, Jihomoravský kraj ho rozšíří na další autobusové linky

Nový validátor v autobusech IDS JMK. Foto: IDS JMKNový validátor v autobusech IDS JMK. Foto: IDS JMK

Data ukazují, že podíl cestujících bez platné jízdenky je podobný jako v MHD.

Jihomoravský kraj od prosincové změny jízdního řádu výrazně rozšíří možnost nastupovat do regionálních autobusů všemi dveřmi. Důvodem jsou dobré zkušenosti z prvních linek, kde tuto možnost zavedl.

Od prosince bude možné nastupovat všemi dveřmi bez nutnosti ukazovat jízdenku u řidiče na linkách 402 (Brno – Veverské Knínice), 403 (Brno – Omice), 404 (Brno – Střelice – Radostice), 405 (Brno – Zastávka), 501 (Brno – Ořechov) a 510 (Modřice – Radostice). Jde o linky jižně od Brna, změna souvisí se zavedením nového konceptu dopravy na trati z Brna do Zastávky u Brna. Deníku Zdopravy.cz to řekl ředitel krajského koordinátora veřejné dopravy Kordis JMK Jiří Horský.

„Měli jsme z toho trošku obavu, zda neklesne nějak zásadně výběr tržeb, ale k ničemu takovému nedošlo. Podíl cestujících, kteří zkouší jet bez platné jízdenky, je při kontrolách podobný, jako je v MHD,“ uvedl Horský.

Nástup všemi dveřmi zavedl kraj jako první u regionálních autobusů v zemi letos na jaře, aktuálně platí na pěti linkách. K poslednímu rozšíření došlo letos v září.

Jihomoravský kraj rozšíří nástup všemi dveřmi na další regionální autobusovou linku

KORDIS plánuje postupně rozšiřovat systém odbavení všemi dveřmi hlavně u autobusů, které jezdí na kratší vzdálenosti od Brna, většinou do dvou tarifních zón. To odpovídá zhruba 15 kilometrům. Souvisí to i s nákupem nových validátorů, které umožňují rychlý nákup jízdenky přímo v autobuse. Velká část cestujících jezdí navíc na časové jízdenky, šetří tak čas ukazováním jízdního dokladu řidiči.

Podobně chce rozšířit nástup všemi dveřmi i Středočeský kraj, který ale zatím naráží na odmítavé stanovisko Prahy.

Tlak na nástup všemi dveřmi do autobusů PID roste. Pražský organizátor čeká na prezentaci

Tagy IDS JMK Jihomoravský kraj Kordis JMK nástup všemi dveřmi
13 komentářů