Národní den železnice se bude letos konat v České Třebové

Večerní show bývá největším lákadlem Národního dne železnice. Snímek z roku 2015, kdy se akce konala v Hradci Králové. Foto: České dráhyVečerní show bývá největším lákadlem Národního dne železnice. Snímek z roku 2015, kdy se akce konala v Hradci Králové. Foto: České dráhy

Oslavy připomínají den, kdy vyjel první vlak vynálezce George Stephensona v čele se strojem Locomotion.

České dráhy umístily letošní Národní den železnice, který se bude konat předposlední zářijový víkend, do České Třebové. Oznámil to Pardubický kraj a potvrdily České dráhy.

„Vzhledem k dobré dopravní dostupnosti můžeme očekávat velkou návštěvnost z celé České republiky. Akce je svým rozsahem unikátem v celé Evropě, především s ohledem na množství vystavených exponátů,“ uvedl pardubický hejtman Martin Netolický s tím, že kraj je připraven akci podpořit. Podle šéfa Českých drah Michala Krapince bude oslava také příležitostí představit Pardubický kraj „přespolním“.

Přesný program a přehled vozidel, která se v České Třebové ukáží, se nyní připravují. Dráhy zatím potvrdily noční světelnou show, která bývá vrcholem oslav. Loni se Národní den železnice konal v Bohumíně, předloni v Plzni.

Slaví se každoročně v září jako vzpomínka na 27. září 1825, kdy vyjel první vlak vynálezce George Stephensona. Tento vlak spojil britský Stockton a Darlington a v jeho čele byl stroj pojmenovaný Locomotion. Vzniklo tak mezinárodní pojmenování pro hnací kolejové vozidlo. První vlak měl 11 vagónů s uhlím a vůz s cestujícími. Vlak měl délku 88 metrů a dosáhl maximální rychlost 9 km/h.

Národnímu dni železnice předcházejí vždy menší regionální oslavy v různých depech.

Tagy Česká Třebová České dráhy Národní den železnice
23 komentářů