Nahradí Karosy: Do Brna dorazilo osm nových autobusů od Solarisu, další jsou na cestě

Nové autobusy Solaris pro Brno. Pramen: DPMBNové autobusy Solaris pro Brno. Pramen: DPMB

Dopravní podnik města Brna (DPMB) začíná nasazovat osmičku nových kloubových autobusů, které obdržel od výrobce Solaris. Dalších 12 autobusů stejného

Dopravní podnik města Brna (DPMB) začíná nasazovat osmičku nových kloubových autobusů, které obdržel od výrobce Solaris. Dalších 12 autobusů stejného typu do Brna postupně dorazí do konce července. Za 20 vozů zaplatí podnik 147 miliónů Kč bez DPH. Během léta čeká ještě dodávku 20 sólo autobusů značky SOR.

„Nákupem dvaceti kloubových a dvaceti sólo autobusů v letošním roce přistupujeme k výrazné obnově vozového parku autobusů. V případě autobusů Solaris Urbino 18 jde o moderní vozy, které pro větší komfort cestujících vedle klimatizace přináší i zvětšený prostor u druhých dveří umožňující rychlý nástup a výstup z vozidla,“ uvedl generální ředitel DPMB Miloš Havránek.

Nové autobusy Solaris pro Brno. Pramen: DPMB

Nové autobusy Solaris pro Brno. Pramen: DPMB

Podle něj nové autobusy nahradí dosluhující vozidla Karosa B900 a Citelis. Cestující se s nimi setkají například na linkách 40, 42, 44, 50 a 84. Kompletní dvacítka nových osmnáctimetrových Solarisů má po Brně začít jezdit nejpozději do konce července. Vedle klimatizace mají vozy například i USB zásuvky, širokoúhlé monitory či vyhřívané přední sklo.

Během srpna a září pak dopravnímu podniku postupně výrobce dodá 20 sólo autobusů SOR typu NS. Oba typy autobusů jsou na dieselový pohon s emisní normou EURO VI. Volbu nafty podnik zdůvodňuje smluvním závazkem, podle kterého musí v případě mimořádné události dát k dispozici 100 autobusů pro evakuační účely. Taková událost může podle podniku nastat například v souvislosti s provozem jaderné elektrárny v Dukovanech. „Pro tento účel jsou jako nejvhodnější dieselové autobusy vzhledem k možnosti operativního plnění pohonnými hmotami i mimo vozovnu,“ uvedl DPMB, který aktuálně provozuje celkem 314 autobusů.

Tagy DPMB Solaris Top
20 komentářů