Naganský expres má opět motory, nadšenci z Kunovic splnili slib přispěvatelům

Motor Tu-154M Foto: Facebook Letecké muzeum v KunovicíchMotor Tu-154M Foto: Facebook Letecké muzeum v Kunovicích

Kunovické muzeum touto formou oslavilo téměř zapomenutý svátek Dne letectva.

V Leteckém muzeu v Kunovicích dnes osadili motory bývalý vládní letoun Tu-154. Oba kompletní postranní motory poskytlo do Kunovic Muzeum letectva Košice – pobočka Slovenského technického muzea.

„Když jsme před šesti lety startovali crowdfundingovou kampaň Velký přelet na záchranu tohoto letadla, jedním ze slibů, které jsme dali našim přispěvatelům, bylo, že na něj vrátíme alespoň jeden ze dvou obracečů tahu, o které přišlo i s motory ještě před tím, než muzeum letoun získalo. Teď tento slib konečně plníme. Sice se zpožděním, zato však s plnou parádou,“ uvedl ředitel kunovického muzea Martin Hrabec.

Celou akci mohlo výrazně zkomplikovat počasí, nakonec se však potvrdily dobré předpovědi a vše vyšlo na první pokus. Jen samotný motor váží téměř tři tuny, tedy asi jako velké osobní auto, k čemuž je třeba připočítat ještě hmotnost jeřábu, který ho na místo zvedal. Pokud by tedy přišly silné deště, bylo tady riziko, že se jeřáb zaboří do trávy v muzeu. V takovém případě hrozilo přesunutí na jiný termín.

Bývalý vládní letoun České republiky Tupolev Tu-154 M výrobního čísla 96A1016 dorazil do Kunovic před šesti lety za velkého zájmu veřejnosti. Pětačtyřicetimetrový trup stroje tehdy absolvoval 383 kilometrů na více než padesátimetrovém návěsu napříč velkou částí Česka. Kromě převozů prezidentů Václava Havla a Václava Klause přivezl zpět do vlasti stroj přezdívaný Naganský expres v roce 1998 zlatou výpravu našich hokejistů z Olympiády.

Motor Tu-154M
Foto: Facebook Letecké muzeum v KunovicíchFoto: Facebook Letecké muzeum v Kunovicích

 

Tagy Kunovice Letecké muzeum Kunovice Naganský expres Tu-154
13 komentářů