Nafta je zpět nad 40 Kč za litr, Stanjura zvažuje prodloužení nižší spotřební daně

Čerpací stanice. Ilustrační foto: Zdopravy.cz / Jan SůraČerpací stanice. Ilustrační foto: Zdopravy.cz / Jan Sůra

Jednou z verzí je trvalé snížení spotřební daně u nafty.

Jen týden vydržela cena nafty v Česku na ceně pod 40 Kč za litr. Cenový lídr českého trhu Tank ONO dnes odpoledne zdražil o 60 haléřů na 40,50 Kč. Ceny benzínu se naopak udržely na 37,90 Kč.

„Od pondělí velkoobchodní cena nafty stoupla o zhruba 70 haléřů, už to nešlo držet pod 40 korunami,“ řekl Jiří Ondra, spolumajitel Tank ONO. Ten ale neočekává, že by v příštích dnech cena ještě nějak zásadněji rostla.

Průměrné ceny pohonných hmot ještě klesají, ostatní čerpací stanice obvykle zlevňují až později. Od počátku července průměrná cena klesla o téměř sedm korun u benzínu a 5,50 Kč u nafty. Podle Borise Tomčiaka ze společnosti Finlord dochází na evropském trhu ke snižování velkoobchodních marží, a to především u benzínu. Cena barelu ropy je pod stem dolarů. „Nabídka ropy ve světě roste. OPEC+ rozhodl na svém srpnovém zasedání o dalším navýšení produkční kvóty o 100 tisíc barelů ropy denně, což je méně oproti předchozím rozhodnutím. Kartel upozornil na hrozící recesi ve světě, kvůli které by růst spotřeby zpomalil,“ dodal Tomčiak.

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) včera uvedl, že ministerstvo zvažuje prodloužení snížení spotřební daně na naftu a benzin, které má zatím platit do 30. září. Zopakoval svůj dřívější záměr, že u nafty by mohlo být snížení trvalé. Důvodem nejsou vysoké ceny paliva, ale zajištění konkurenceschopnosti českých dopravců.

O případném prodloužení snížení spotřební daně na pohonné hmoty chce Stanjura podle ČTK nejprve jednat ve vládě. Za vhodné ale stále považuje debatovat o trvalém snížení spotřební daně u nafty, protože v Německu a Polsku je nejnižší sazba stejná jako nyní v České republice, uvedl. Rozhodnutí o pokračování úlevy musí podle Stanjury padnout do konce září.

„Zvažujeme prodloužení, ale ne kvůli tomu, že cena je vyšší než byla před několika měsíci, ale kvůli tomu, aby byly podobné konkurenční podmínky, a to hned na startu soutěže o zakázky,“ uvedl Stanjura. Především v příhraničním oblastech hraje podle něj i 1,5 koruny na litru takový rozdíl, že česká firma zakázku nezíská.

Snížení spotřební daně na benzin a naftu o 1,50 koruny na litr platí od 1. června. Vláda ho zavedla jako reakci na prudký nárůst cen pohonných hmot v souvislosti s rusko-ukrajinským konfliktem.

Tagy ceny PHM
32 komentářů