Nafta je nejlevnější za poslední rok, cena spadla pod 33 korun za litr

Čerpací stanice Tank-Ono. Foto: Tank-OnoČerpací stanice Tank-Ono. Foto: Tank-Ono

Za poklesem je hlavně slabší poptávka po ropě v Číně.

Zlevňování pohonných hmot v Česku pokračuje. Litr nafty je poprvé možné pořídit v Česku za cenu nižší než 33 korun, zlevnil i benzín.

Ukazuje to dnešní změna ceníku u sítě čerpacích stanic Tank ONO, která je dlouhodobě cenovým lídrem na českém trhu. Po dvou týdnech bez úprav cen dnes zlevnila litr nafty o korunu na 32,90 Kč a litr benzínu Natural 95 o 40 haléřů na 35,50 Kč.

Jde o nejnižší hodnoty za poslední rok. Nafta byla naposledy levnější 1. srpna 2023, litr benzínu před rokem stál o dvě koruny více. Zlevňování by přitom mohlo dál pokračovat.

Průměrné ceny pohonných hmot v Česku klesly za poslední týden o 14 haléřů na 38,01 Kč, nafta pak zlevnila o 16 haléřů na 36,47 Kč za litr (ceny k 7. 8. 2024; zdroj: CCS).

Za snižováním cen u čerpacích stanic je především pokles cen ropy na burzách. Cena ropy Brent poklesla na 78 dolarů. „Pro cenu je negativní zejména nízká poptávka Číny. Velkoobchodní marže stagnují. V nejbližším týdnu čekáme další pokles cen pohonných hmot o 25 až 35 haléřů na litr. Větší pokles cen by měl nastat u nafty,“ říká Boris Tomčiak ze společnosti Finlord. Důvodem slabší poptávky Číny jsou její ekonomické problémy. Rekordní poptávka po ropě je naopak nyní v USA.

Tagy ceny PHM
5 komentářů