Z Prahy vzlétla jedna z největších vzducholodí, kvůli počasí ZF zrušilo let do Jablonce

Vzducholoď Zeppelin NT. Foto: ZFVzducholoď Zeppelin NT. Foto: ZF

V pátek míří vzducholoď z Prahy na západ, v sobotu na sever.

(aktualizováno 18.9. 8:52) Nad řadou českých měst se v pátek a v sobotu představí jedna z největších vzducholodí na světě. Model Zeppelin NT (New Technology) se v Česku objevil v rámci kampaně společnosti ZF, která zde má několik závodů na výrobu dílů pro automobilový průmysl. Nepříznivé počasí nakonec přinutilo organizátory změnit plány.

Vzducholoď se objevila v Česku už minulý týden, kdy přelétala z bavorského Straubingu do polských Katovic. Ve středu pak z polské Vratislavi letěla přes Liberec do Prahy, odkud dnes začne létat nad městy, kde má ZF své závody.

V Praze letí vzducholoď z letňanského letiště v 9 hodin. Po pár letech nad Prahou se vypraví nad Plzeň a Klášterec nad Ohří a vrátí se do Letňan. V sobotu měla letět na sever: nad Jablonec nad Nisou a Starou Boleslav. K tomu ale nakonec nedojde. „Počasí je vrtkavé a bohužel nám nedovolí uskutečnit let nad Starou Boleslav a Jablonec nad Nisou. Nicméně pokud nám povětrnostní podmínky dovolí, pokusíme se uskutečnit alespoň odpolední lety nad Prahou,“ uvedla firma na svém facebookovém profilu.

Vzducholoď měří 75 metrů, má polovyztuženou konstrukci a je plněná nehořlavým heliem. Vzducholoď má kapacitu 12 cestujících. Vznáší se pomocí motorů a heliového balónu a může stát ve vzduchu na místě stejně jako helikoptéra. Zeppelin se vznáší se statickou gravitací zhruba 350 kg. Vzlétá pomocí tří motorů. Průměrná letová rychlost dosahuje přibližně 100 km/h (max. 125 km/h) v závislosti na síle a směru větru. Zeppelin může vystoupat do nadmořské výšky až 3 000 metrů. Obvyklá výška při vzduchoplavbě činí zhruba 300 metrů nad povrchem.

Vyrábí se ve Friedrichshafenu u Bodamského jezera. V současné době na celém světě existuje pouze šest exemplářů vzducholodi Zeppelin NT, z nichž dvě „kotví“ v závodu společnosti ZF u Bodamského jezera v Německu.

Lety Zeppelin ZF lze pozorovat na FlightRadar24, který ukazuje polohu vzducholodi na mapě v reálném čase. Stačí do aplikace zadat identifikační číslo „DLZNT“ přidělené vzducholodi ZF.

Tagy vzducholoď Zeppelin NT ZF
13 komentářů