Nad Českem bude dva dny létat vzducholoď Zeppelin NT

Vzdcholoď Zeppelin NT. Foto: ZFVzdcholoď Zeppelin NT. Foto: ZF

Vzducholoď se objeví ve městech, kde působí dodavatel automobilek ZF.

Po dvou měsících se do Česka vrátí jedna z největších vzducholodí na světě. S modelem Zeppelin NT (New Technology) bude 17. a 18. září létat nad Českou republikou společnost ZF, jeden z velkých dodavatelů automobilového průmyslu s několika závody v Česku.

ZF je jednou z firem, která vznikla díky vzducholodím: byla založena v roce 1915 za účelem výroby kvalitnějších převodových ústrojí a převodovek pro letadla a motorová vozidla. Vyrobila i převodovky pro tento typ vzducholodě, která je jednou z největších aktivních na světě.

Vzducholoď se objeví v Praze a nad řadou měst, kde nyní ZF působí, například v Plzni, Klášterci nad Ohří nebo Jablonci nad Nisou. Do Česka přiletí z Polska. Detaily o cestě jsou na stránkách ZF.

Vstupenky na tyto lety nejsou ve volném prodeji, ZF se rozhodla je dát do soutěže na komerčním rádiu. Dráhu letu vzducholodi Zeppelin ZF lze sledovat na FlightRadar24, který ukazuje polohu letadla v reálném čase na mapě pod identifikátorem DLZNT. Jde o vzducholoď vyrobenou v roce 2008. Je jednou ze sedmi provozovaných.

Vzducholoď se objevila v Praze naposledy letos v červenci s velkým logem Good Year. Sloužila ke snímání motoristických závodů. Měří 75 metrů, má polovyztuženou konstrukci a je plněná nehořlavým heliem. Vzducholoď má kapacitu 12 cestujících. Domovská základna vzducholodě Zeppelin NT je na břehu Bodamského jezera v německém Friedrichshafenu.

ZF v České republice je zastoupena v osmi městech – ve Frýdlantu (výroba brzd a řízení), Jablonec nad Nisou (výroba a vývoj brzd), Klášterec nad Ohří (výroba elektronických systémů), Plzeň (výzkum a vývoj, 3D tisk a řešení inteligentní konektivity), Staňkov (výroba náprav pro stavební a zemědělské stroje a převodovky pro elektrické vysokozdvižné vozíky), Stará Boleslav (výroba bezpečnostních pásů, zámků, západek a vývoj a testování prototypů), Žatec (výroba podvozků v plně automatizované montáži dílů) a detašované pracoviště plzeňského vývojového centra ve Zlíně (vývoj softwaru).

Tagy vzducholoď Zeppelin NT ZF
11 komentářů