Na dálnici D6 vzniknou nové SOS hlásky. Jejich používání se za poslední roky v Česku zdvojnásobilo

V Česku roste počet SOS hlásek i řidičů, kteří je využívají. Foto: ceskedalnice.czV Česku roste počet SOS hlásek i řidičů, kteří je využívají. Foto: ceskedalnice.cz

V tuzemsku využije nouzové dálniční telefony v průměru sedm řidičů denně. V Rakousku je počet více než trojnásobný.

Oranžový telefon umístěný do mírného zálivu podél dálnice nebo přímo za svodidly. To je bezpečnostní prvek, který je na českých dálnicích k vidění ve stále větší míře. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) teď chce rozšířit stávající síť dálničních SOS hlásek o dalších 18 kusů. Ty by měly řidičům sloužit nově mezi 12. až 31. kilometrem středočeské části dálnice D6, tedy od Unhoště po Nové Strašecí, a to ve dvoukilometrových rozestupech střídavě v každém směru. Silničáři teď čekají na stavební povolení. Kromě nových SOS hlásek budou osazeny také kamery a meteorologická zařízení. Cílem je podle ŘSD zvýšit bezpečnost a plynulost provozu na dálnici.

Od roku 2019 přibylo v Česku okolo 50 takových míst. Dohromady už jich je více než tisícovka. „Na dálnicích máme aktuálně umístěno 1 250 kusů SOS hlásek,“ sdělil mluvčí ŘSD Jan Studecký.

Oproti minulým letům také vzrostla četnost nouzových hovorů. Před třemi lety průměrně využili SOS hlásky tři řidiči denně. Aktuálně se počet pohybuje okolo sedmi volajících za den. „V roce 2021 bylo uskutečněno 2 500 hovorů na linku 112 a z toho bylo 350 vyhodnoceno jako mimořádná událost, kdy byl nutný zásah IZS,“ doplnil Studecký.

Tuzemská síť SOS hlásek zatím ale nepokrývá celou dálniční síť, jako je tomu například v sousedním Rakousku. Tam jsou telefony při mimořádných situacích dostupné na téměř 6 500 místech. Tamní dálniční síť měří více než 2 200 kilometrů (česká má zhruba 1 300 kilometrů).

„Víceméně mohou řidiči najít SOS hlásky ve dvoukilometrových rozestupech. Co se ale týče tunelů, tam jsou taková místa umístěna každých 125 metrů,“ řekl mluvčí společnosti ASFINAG Alex Holzedl. Oranžové telefony jsou v Rakousku dostupné také na všech 56 dálničních odpočívadlech. V zemi registrují okolo 25 nouzových volání denně.

 

Přehled umístění nových SOS hlásek na části středočeské dálnice D6. Zdroj: Ministerstvo dopravy

Přehled umístění nových SOS hlásek na části středočeské dálnice D6. Zdroj: Ministerstvo dopravy

Tagy ASFINAG bezpečnost D6 IZS Rakousko Ředitelství silnic a dálnic ŘSD SOS
30 komentářů